Oružane snage BiH dobijaju američke helikoptere do kraja godine

Iz Ministarstva odbrane podsjećaju kako je Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake UH-1H-II, potpisan prije dvije godine u Sarajevu.

Višenamjenski helikopter UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (EPA)

Isporuka novih američkih helikoptera, namijenjenih Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), trebala bi biti realizirana do kraja godine, kako je i ranije najavljeno, prenosi agencija Fena.

“U ovom trenutku imamo potvrdu da bi novi američki helikopteri Bell Huey II (vojne oznake UH-1H-II), trebali biti isporučeni Bosni i Hercegovini tokom narednog mjeseca (decembra), kako je i planirano”, rečeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake UH-1H-II, potpisan 13. decembra 2019. godine u Sarajevu, ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala s 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka.

Preostali iznos osigurale su vlasti Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

Modernizirana i jeftinija varijanta

Višenamjenski helikopter UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), a koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH.

“Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga”, navode iz Ministarstva odbrane.

Istovremeno, preciziraju kako su pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH uspješno završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II, koja je realizirala od 6. do 25. juna u Fort Worthu, američka savezna država Teksas.

“Nabavka novih letjelica ugovorena je uz veliku potporu Vlade SAD-a po principu ‘pristupa sveukupnim paketom’ (Total Package Approach), koji za spomenutu sumu podrazumijeva potpuni prijenos sposobnosti”, napominju iz Ministarstva odbrane.

U posjedu 14 država

Time je, kako nadalje navode, osigurana – isporuka četiri helikoptera Bell Huey II, preobuka pilota i tehničara u centrima za obuku tvrtke Bell Helicopter Textron Inc, isporuka rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera.

Osigurano je i održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje.

Prema podacima tvrtke Bell, više od 300 Huey II helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

Izvor: Agencije