Organizacija ‘Remembering Srebrenica’ zabrinuta zbog stanja u BiH

Iz organizacije upozoravaju da je reakcija Milorada Dodika na uvođenje Zakona o zabrani negiranja genocida prijetnja ponovnim uspostavljanjem VRS-a, institucije odgovorne za genocid u Srebrenici.

Čini se neshvatljivim misliti da se sada suočavamo s jezivom perspektivom povratka u one mračne dane 1990-ih, poručili su iz organizacije (Facebook: Remembering Srebrenica)

Organizacija “Remembering Srebrenica” iz Londona reagovala je i uputila pismo u kojem brine zbog ozbiljne situacije u Bosni i Hercegovini.

“Kao odgovor na uvođenje zakona o negiranju genocida od strane prethodnog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik prijeti napuštanjem državnih institucija – uključujući ponovno uspostavljanje vojske bosanskih Srba, same institucije odgovorne za genocid u Srebrenici”, napisao je predsjednik organizacije .

Visoki predstavnik opisao je formiranje paralelnih entitetskih institucija kao čin ‘ravan secesiji’ i upozorio da zemlji prijeti neposredna opasnost od raspada, s “vrlo stvarnim” izgledima za obnavljanjem sukoba.

“Dodikovi postupci ne bi smjeli čuditi i vrhunac su višegodišnjeg potkopavanja rada državnih institucija i etnonacionalističke retorike u kojoj on dugo nastoji razbiti državu Bosnu i Hercegovinu.”

Koncept “srpskog sveta”

Sve ove destabilizirajuće akcije podupiru se konceptom ujedinjenja “srpskog svijeta” – idejom koja je alarmantno slična “Velikoj Srbiji” bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića.

“Genocid u Srebrenici koji se dogodio prije samo 26 godina bio je planirani i industrijalizirani završetak prisilne deportacije, mučenja, masovnih ubistava i sistematskog seksualnog nasilja koje su se širom Bosne događale od strane snaga bosanskih Srba kao dio njihovog cilja stvaranja “Velike Srbije”. Čini se neshvatljivim misliti da se sada suočavamo s jezivom perspektivom povratka u one mračne dane 1990-ih. Toliko preživjelih već je moralo podnijeti toliku bol i patnju i sada moraju ponovno proživjeti traumu i tjeskobu straha za svoju budućnost.”

Rad sa zastupnicima

“Kao što će mnogi od vas biti svjesni, “Remembering Srebrenica” je vrijedno radila sa zastupnicima iz cijelog političkog spektra i u Donjem domu i Domu lordova, Svestranačkoj parlamentarnoj skupini za Bosnu, Svestranačkoj parlamentarnoj skupini za Srebrenicu, također i sa ključnim pojedincima i organizacijama za podizanje svijesti o brzom pogoršanju situacije u Bosni i Hercegovini. Stoga smo zahvalni zastupniku Anthonyju Mangnallu što je prošle sedmice podnio hitna pitanja u Parlamentu i predsjedniku koji je to odobrio. Također smo zahvalni svim zastupnicima koji su sudjelovali u ovoj raspravi i državnom ministru u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj, Rt Hon. James Cleverly, zastupniku za iznošenje jasnog i čvrstog stava Vlade”, naveo je Waqar Azmi u pismu.

Ovo pitanje je potom pokrenuto u Domu lordova sljedećeg dana i zahvalni smo državnom ministru u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj, lordu Ahmadu iz Wimbledona na odgovorima na pitanja članova.

Izvor: Agencije