Zastupnici EP: Neprihvatljivo je da Srbija veliča ratne zločince

Neprihvatljivo je da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca, poručilo je devet zastupnika Evropskog parlamenta.

Beograd: Aktivistice privedene nakon što su jajima gađale mural Ratka Mladića (Antonio Ahel/PIXSELL)

Grupa od devet zastupnika Evropskog parlamenta (EP) iz različitih stranaka pozvala je danas vlasti Srbije da prestanu da negiraju genocid u Srebrenici i da veličaju osuđene ratne zločince, navodeći da je to protivno svim evropskim i univerzalnim vrijednostima osnovnih i ljudskih prava.

“Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca (Ratka Mladića), direktno odgovornog za zločine i masovna ubistva u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, čime je direktno doprinijela ponovnoj traumatizaciji žrtava”, navodi se u saopštenju poslanika EP-a a prenosi novinska agencija Beta.

U saopštenju, koje su između ostalih potpisali izvjestioci EP-a za Kosovo i Crnu Goru, Viola von Cramon i Tonino Picula, navodi se da je “odbrana murala još jedan primjer šta vlada Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji”.

‘Srpske vlasti ne poštuju međunarodnu pravdu’

“Srpske vlasti i najviši politički zvaničnici još jednom su eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova. Građani Srbije zaslužuju da žive u zemlji čija vlada poštuje žrtve i ljudska prava, a ne u zemlji čija vlada štiti murale ratnih zločinaca”, navelo je devet zastupnika EP-a.

U saopštenju se navodi da se širom Srbije nalaze murali Ratka Mladića, generala bosanskih Srba osuđenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i osoba sličnih njemu.

Dodaje se da je jedan od Mladićevih murala, naslikan prije nekoliko mjeseci u centru Beograda, trebalo da bude uklonjen, ali da je srpska policija to jučer spriječila.

“Dok je grupa aktivista za ljudska prava predvođena Inicijativom mladih za ljudska prava najavila uklanjanje tog murala 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je skup. Aktivisti su se ipak okupili da demonstriraju protiv murala koji je štitila policija, što je dovelo do eskalacije i hapšenja dvije hrabre aktivistkinje”, stoji u saopštenju.

Policija je prekjučer blokirala sve prilaze muralu Mladića u Njegoševoj ulici i privela aktivistkinje Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović jer su ga gađale jajima. Funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Đorđo Žujović je jučer ujutro na mural bacio kreč. Naveo je da mu je to bila “civilizacijska dužnost”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jučer da je “neko hteo da napravi cirkus” sa uklanjanjem murala kako bi nanio štetu Srbiji. On je kazao da policija nije štitila mural, već javni red i mir.

Izvor: Agencije