Branitelji Mladićevog murala: ‘Omladina tvoja večito te slavi!’

Srbijanski mediji javljaju kako se grupa “branitelja” murala okupila se na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u glavnom gradu Srbije.

Ranije danas je član Socijaldemokratske partije Srbije Đorđo Žujović bacio kofu kreča na mural posvećen ratnom zločincu Mladiću u Beogradu (AP)

“Omladina tvoja večito te slavi, sud gospodnji jedini i pravi! Heroj”, parola je koju je večeras grupa mladića istakla ispred murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, prenose srbijanski mediji.

Kako piše Blic, grupa “branitelja” murala okupila se na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u glavnom gradu Srbije. Kolege dodaju kako na ovoj lokaciji večeras nema ni policije ni aktivista koji se zalažu da se prekreči mural.

“Za sada nema incidenata, a okupljeni skandiraju Ratku Mladiću. Pored murala su mahom mladi, grupa od pedesetak ljudi. Doneli su i ozvučenje odakle puštaju muziku”, javlja novinar Blica sa lica mjesta.

Žujović: Ponašanje normalnog čoveka

Ranije danas je član Socijaldemokratske partije Srbije Đorđo Žujović bacio kofu kreča na mural posvećen ratnom zločincu Mladiću u Beogradu. On je kazao kako smatra da taj čin ne bi trebalo shvatiti kao preveliku hrabrost već da treba da oslikava ponašanje jednog normalnog, vaspitanog čoveka, javila je Anadolija.

Ocijenio je ”zna se da smo u Srbiji već prešli crvenu liniju, i da smo smetnuli s uma šta je normalno, a šta nije, i šta je zlo, a šta nije”. Žujović je naglasio da nema nikakvo razumijevanje za nekoga ko osuđenog ratnog zločinca crta na fasadama zgrada jer Srbija ima toliko drugih ljudi i događaja kojima bi trebalo da se ponosi.

Šest privedenih

Nekoliko sati nakon što je Žujović bijelom bojom je uništio mural Ratka Mladića u centru Beograda, grupa mladića s maskama na licu došla je u Njegoševu ulicu i počela s uklanjanjem boje, odnosno čišćenjem murala, javlja Al Jazeerin reporter Ognjen Zorić.

Policija danas nije intervenisala, a ranije su saopštili da je u Beogradu, juče, privela ukupno šest osoba zbog, kako se navodi, narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije