Plenković: Sramotno negiranje hrvatskog jezika u srbijanskom udžbeniku

U udžbeniku za učenike osmih razreda u Srbiji se navodi da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju ‘hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski’.

Hrvatska očekuje da Srbija ispravi anomalije u udžbenicima, keaže hrvatski premijer (EPA)

Negiranje hrvatskog jeziku u udžbeniku Srbije sramotno je i nedopustivo, poručio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković i dodao da će to reći srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

“Veleposlanstvo, Ministarstvo vanjskih poslova i sve nadležne službe imaju jasnu zadaću da prosvjeduju prema institucijama Srbije”, kazao je on novinarima u Banskim dvorima u Zagrebu.

“Mislimo da je to sramotna politika”, dodao je, prenosi Hina.

Hrvatska očekuje da Srbija da “ispravi takve anomalije u udžbenicima”, kojima se pokazuje i “nedostatak poštovanja” prema susjednoj zemlji.

‘S kojom pameću se to dogodilo…’

“Ne vidim koja je namjera i s kojom to mudrošću i pameću se to dogodilo. To ću reći osobno i predsjedniku Vučiću, koji će biti danas i sutra [utorak i srijeda] u Sloveniji, na samitu” Evropska unija – Zapadni Balkan, poručio je Plenković.

U udžbeniku gramatike skupine autora “S reči na dela” za učenike osmih razreda navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika, a da “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski“.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov osudio je negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku, poručivši da je to “vrh ledenog brijega društvenog konteksta koji uvelike opterećuje položaj Hrvata u Srbiji“.

Izvor: Agencije