Dvojica ruskih zvaničnika nepoželjna na Kosovu

Predsjednica Vjosa Osmani proglasila je ‘personama non grata’ dvojicu zvaničnika Ureda za vezu Ruske Federacije u Prištini, zbog ‘narušavanja nacionalne sigurnosti i ustavnog poretka Kosova’.

Vjosa Osmani: Institucije Republike Kosovo odlučne su u borbi protiv malignog uticaja Ruske Federacije (EPA)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopćila je u petak kako su dvojica zvaničnika Ureda za vezu Ruske Federacije u Prištini proglašena personama non grata, zbog “njihove štetne aktivnosti, koje su narušile nacionalnu sigurnost i ustavni poredak Kosova“.

Na Facebooku je napisala kako je to bio njen zahtjev ministrici vanjskih poslova Kosova Doniki Gervalli, koja je donijela odluku o proglašenju dvojice zvaničnika za nepoželjne osobe, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo Online.

“Institucije Republike Kosovo odlučne su u borbi protiv malignog utjecaja Ruske Federacije i njihovih satelita u regiji, koji rade na uništavanju naših dostignuća i dostignuća Sjedinjenih Američkih Država, NATO-a i Evropske unije. Iz tog razloga ćemo i dalje blisko sarađivati s našim američkim i evropskim saveznicima kako bi spriječili da Kosovo i naša regija bude plijen destabilizujućih ambicija Ruske Federacije“, napisala je ona.

Haradinajeva podrška predsjednici Kosova

Prema njenim riječima, institucije Kosova neće oklijevati da djeluju svaki put kad dođe do narušavanja sigurnosti i ustavnog poretka.

Ovu odluku pozdravio je bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj, koji je na Facebooku naveo kako “niko ko vrši aktivnosti koje krše nacionalnu sigurnost i ustavni poredak Kosova nije poželjan u našoj državi“, prenosi Koha.

“U duhu toga, podržavam zahtjev predsjednice Osmani i odluku ministrice vanjskih poslova da proglase nepoželjnim i protjeraju dvojicu ruska zvaničnika sa Kosova. Svako ko prekrši pravila boravka u našoj državi mora biti suočen sa zakonom. Ruski utjecaj u destabilizaciji Kosova i regiji mora naići na najjaču odlučnost naših institucija“, naveo je Haradinaj.

Izvor: Agencije