Kontrola COVID propusnica u Srbiji od subote, kazne od ponedjeljka

Cilj uvođenja propustnica je isključivo zaštita zdravlja stanovnika, a ne novčano kažnjavanje građana, tvrdi Vlada Srbije.

Vlada Srbije izrazila je nadu da će se u dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno (EPA)

Kontrola COVID propusnica, koje je Srbija prije nekoliko dana odlučila uvesti, počet će od subote, a novčano kažnjavanje za nepridržavanje mjera od ponedjeljka, upozorila je u četvrtak Vlada Srbije, nakon sastanka premijerke Ane Brnabić s nadležnim službama u vezi s uvođenjem propusnica.

Sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar zdravstva Zlatibor Lončar i direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić.

Na sastanku je bilo riječi o načinu kontrole COVID porpusnica, čitanju digitalnih zelenih certifikata, sprečavanju eventualnih zloupotreba te o datumu početka primjene ove mjere.

“Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. oktobra. U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funksioniše sistem. Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, jer bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole COVID certifikata“, navedeno je u saopćenju Vlade Srbije.

Preminulo još 59 osoba

Cilj uvođenja propustnica je, dodaje se, isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

Vlada Srbije izrazila je nadu da će se u ta dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno.

U konsultaciji s Kriznim štabom za zaštitu zdravlja stanovništva od COVID-19 donesena je odluka da će COVID propusnica biti validna i u slučaju posjedivanja Digitalnog zelenog certifikata i pozitivnog testa na antitijela ne starijeg od tri mjeseca.

Prema novim podacima, u Srbiji je potvrđeno 7.327 novih slučajeva zaraze korona virusom, na osnovu 25.039 testiranih uzoraka, a preminulo je 59 osoba, prenosi Tanjug.

Na bolničkom liječenju je 6.711 pacijenata, od kojih je 287 na respiratoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije