Porfirija u Sarajevu dočekao i četnički pop Vojislav Čarkić

Riječ o nekadašnjem komandantu četničke divizije od 1992. do 1995. godine, koji je bio stacioniran u sarajevskom naselju Grbavica.

Vojislav Čarkić - Žućo i patrijarh Porfirije (Ivan Šebalj / Klix.ba / Ustupljeno Al Jazeeri)

Među onima koji su pred hramom Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu dočekali patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija bio je i četnički pop i komandant Vojislav Čarkić, poznatiji kao “pop Žućo”, javili su bosanskohercegovački mediji.

Riječ o nekadašnjem komandantu četničke divizije od 1992. do 1995. godine, koji je bio stacioniran u sarajevskom naselju Grbavica. Ovaj pravoslavni sveštenik, koji je sada u penziji, nije se samo borio nego je, prema vlastitom priznaju, i krstio druge vojnike i predvodio njihove sahrane.

“Blagoslovio sam oružje mog naroda da ih branim od balija”, rekao je prije nekoliko godina u razgovoru za Al Jazeeru, koristeći pogrdnu riječ za muslimane.

Patrijarh Porfirije došao je u dvodnevnu posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma, a pred crkvom u centru Sarajeva dočekao ga je veliki broj građana – među njima i spomenuti Čarkić.

‘Autentični četnik’

Prema svjedocima, koji su htjeli ostati anonimni, nakon što je rat završio, Čarkić je vodio sahranu majke i brata generala Ratka Mladića, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

Svjedoci navode da je Mladić bio na sahrani uprkos tome što je tada bio bjegunac. Kada ga je novinarka Al Jazeere English upitala za to, Čarkić je odbio odgovoriti.

“U ratu i uniformi, uvijek sam bio vojnik Hrista, ratnik srpskog naroda i autentični četnik”, rekao je, opisujući svoju ulogu u ratu.

“Sada sam penzionisan, ali sam još u raspoloženju da ubijam ljude”, dodao je.

‘Sve bih ponovio isto’

Podižući tri prsta, Čarkić kaže kako “ne žali za ničim što sam radio u životu”.

“Šta god sam uradio do sada, opet bih ponovio isto. Ali ako me pitate da li imam dušu, rekao bih da je nemam više”, rekao je Čarkić.

U junu 2014. Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je na Vracama, naselju na ulazu u Sarajevo, između dva bh. entiteta ploču u čast optuženom za najteže ratne zločine u Bosni i Hercegovini Ratku Mladiću i to u znak sjećanja na smotru dva vojna bataljona, koju je izvršio 1992. godine.

Čarkić je blagosiljao tu ploču i tom prilikom kazao kako su se 19. maja 1992. godine okupili branioci takozvanog Srpskog Novog Sarajeva, a smotru izvršio general Mladić koji će, dodao je Čarkić, “sa činom vojvode ući u panteon srpskih vođa”.

Izvor: Al Jazeera i agencije