Bešlin: Etničko čišćenje Vojvodine 1990-ih je bilo organizovano

Sa večerašnjeg panela „Vojvodina između ćutanja i zaborava - Proterivanje vojvodjanskih Hrvata/ica iz Kamenice i Petrovaradina tokom ratova devedesetih“ (Ustupljeno Al Jazeeri)

Predsjednik Vojvođanskog kluba i historičar Milivoj Bešlin izjavio je večeras kako je etničko čišćenje Vojvodine devedesetih godina prošlog vijeka bilo organizirano, prenosi agencija Beta.

„Srpski nacionalizam je svoj pohod na Jugoslaviju počeo u Vojvodini. Etničko čišćenje Vojvodine je bilo organizovano“, rekao je Bešlin na tribini „Vojvodina između ćutanja i zaborava – Proterivanje vojvodjanskih Hrvata/ica iz Kamenice i Petrovaradina tokom ratova devedesetih“.

Organizirani zaborav

Prema njegovim riječima, Vojvodina je bila prva žrtva srpskog nacionalističkog pohoda, kroz jogurt revoluciju 1988. godine, kada je uličnim pučem srušeno pokrajinsko rukovodstvo, a nakon toga je na red došlo Kosovo.

„Ostale republike nisu razumele u tom trenutku kakva opasnost preti. Mislili su da ako Miloševića i srpske nacionaliste nahrane pokrajinama, da će se tu zaustaviti. Ali, to je na neki način bila kapitulacija Jugoslavije pred Miloševićem“, kazao je Bešlin.

On je ocijenio da je danas u Vojvodini na djelu „organizovani zaborav“.

„Svi koji su tada živeli, mogli su da znaju šta se dešava. I tada su postojali nenacionalistički i nemiloševićevski mediji. Na kraju krajeva, mogli ste primetiti da neki ljudi odjednom, preko noći, više ne žive s nama“, rekao je Bešlin.

Dodao je kako su svi ti koji danas šute u vrijeme etničkog čišćenja bili posmatrači.

„Oni su poput onih koji su u Beogradu 1941. godine pili pivo u ‘Kasini’ dok su se na Terazijama klatili obešeni antifašisti“, rekao je.

Kuća u Hrtkovcima

Direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić oštro je kritizirao tvit visokog funkcionera Srpske radikalne stranke Đurađa Jakšića koji je objavio fotografije kuće u Hrtkovcima i označio je kao glavni četnički štab.

„Taj tvit nam govori da ludilo i dalje traje i da je na delu nečista savest“, ocijenio je Stanetić.

Jakšić je na Twitteru objavio fotografije kuće za koju je naveo da je „glavno četničko uporište“, i to u selu Hrtkovci u općini Ruma, koje je devedesetih godina bilo sinonim za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine, zbog kojeg je lider radikala Vojislav Šešelj osuđen pred Haškim tribunalom na deset godina robije.

Šešelj je nakon povratka iz zatvora kupio kuću u Hrtkovcima, u kojoj je 2019. godine održan kongres radikala, na kojem je ponovo izabran za predsjednika stranke.

Tribinu je u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine organizirao Vojvođanski građanski centar, dodaje Beta.

Izvor: Agencije