Evropska komisija: Novinarima u CG omogućiti rad bez prijetnji

Duška Pejović izložena "medijskom linču" zbog pitanja koja je postavljala Dritanu Abazoviću (Screenshot)

Evropska komisija osudila je napad i prijetnje novinarki Duški Pejović nakon intervjua s nosiocem liste “Crno na bijelo” Dritanom Abazovićem na RTCG, prenosi agencija Beta.

Evropska komisja osuđuje bilo kakve napade i prijetnje na novinare, poručila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, upitana da prokomentariše verbalne napade na novinarku TVCG Dušku Pejović, nakon intervjua sa jedinim od lidera nove koalicije.

Duška Pejović je izložena prijetnjama i teškim uvredama na ličnom i profesionalnom planu na društvenim mrežama i portalu bliskom novoj parlamentarnoj većini, nakon intervjua sa Abazovićem u kojem je postavljala pitanja koja se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, za koja dio javnosti smatra da su sporna.

“Neophodno je da novinari imaju mogućnost da rade svoj posao oslobođeni bilo kakve prijetnje nasiljem, uznemiravanjem ili zastrašivanjem kako bi omogućili građanima da imaju pristup svim informacijama”, ocijenila je Pisonero za TVCG.

Ona je istakla da nadležni organi moraju da osiguraju efikasno sudsko praćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja protiv novinara.

Medijski linč

“Sloboda medija i pluralizam su ključni kamen temeljac svake demokratije i jedna od glavnih oblasti u kojoj Crna Gora mora da pokaže napredak kako bi napredovala na putu ka EU”, istakla je Pisonero, poručujući da to uključuje i istrage prethodnih napada na novinare.

Iz Ministarstva kulture juče su oštro reagovali zbog, kako navode, medijskog linča kojem je izložena novinarka Pejović.

Istakli su da su “gušenje slobode govora, prijetnje gašenjem medija, pozivanje na zatvaranje novinara” dio neke nove realnosti u Crnoj Gori.

“Pozivamo nadležne institucije da u najkraćem roku reaguju protiv javnih manifesta mržnje usmjerenih protiv crnogorskih novinara i medija kako već započeti lov na vještice u skorije vrijeme ne bi postao praksa”, navodi se u saopštenju.

Reagovalo je i Društvo profesionalnih novinara upozoravajući da besprizorne prijetnje i uvrede novinarki Pejović ugrožavaju njenu bezbjednost i lični integritet.

Nezamislivo je, navode oni, u državi koja promoviše slobodu izražavanja na ovaj način reagovati, jer se “nekome ne dopada kakva pitanja postavlja novinar”.

Mnogobrojne reakcije

“Pozivamo nadležne institucije, ali i predstavnike nove parlamentarne većine, da odmah reaguju i zaustave pretnje i uvrede. Oni su dužni da upravo svojim ponašanjem pokažu da razumeju pravo novinara da u ime javnosti postavljaju pitanja koja se njima možda ne dopadaju, u vreme i na način koji im se takođe ne mora nužno dopadati”, naveli su saopštenju.

Zbog Abazovićevog intervjua RTCG-u reagovali su i iz tima nosioca liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića i u otvorenom pismu Savjetu Javnog servisa zatražili da se u okviru svojih ingerencija odrede prema, kako su naveli, postupanju novinarke Duške Pejović i kako tvrde, kršenju novinarske etike s ciljem raspirivanja verske i nacionalne mržnje.

Pozvali su i novinare te kuće da reaguju i osude koleginicu Pejović.

Novu parlamentranu većinu u Crnoj Gori uz koaliciju “Crno na bijelo” i “Za budućnost Crne Gore” čini i koalicija “Mir je naša nacija”.

Izvor: Agencije