Video: Kolona automobila kroz Srbiju, podrška litijama u Crnoj Gori


[Auto-litija stigla u Jabuku na granici sa Crnom Gorom/Tanjug]

Pod proglasom “Podrška braći u Crnoj Gori”, danas su, iz Beograda i Novog Sada, organizovane auto-moto litije do srpsko-crnogorske granice, u znak podrške građanima koji protestuju protiv Zakona o vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Kako je za Tanjug potvrdio Željko Čurović, predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore sa sjedištem u Srbiji, u koloni dugoj nekoliko kilometara, bilo je oko 500 automobila svih registarskih oznaka gradova u Srbiji.

Kolonu je u manastiru Kumanica na samoj granici Srbije i Crne Gore dočekao episkop mileševski Atanasije, koji je i blagosiljao učesnike litija, nakon čega su se okupljenima obratili predstavnici udruženja Pljevljaka i Durmitoraca u Srbiji, predstavnik upravnog odbora Pravoslavne fondacije, kao i predsjednik Saveza Srba Crne Gore Željko Čurović.

Auto-litija, čiji učesnici nose majice na kojima piše “Ne damo svetinje”, “Crna Gora – Srbija, jedna familija”, zastave Srbije i ikone, krenula je jutros od Beograda ka manastiru Jabuka kraj granice sa Crnom Gorom, piše Anadolija.

Auto-litije su održali i građani Trebinja i okolnih mjesta u Hercegovini.

Tanjug piše kako je snimak kolone Trebinjaca od oko stotinjak vozila na svom Instagram profilu objavio predsjednik opozicione crnogorske stranke Prava Crna Gora, Marko Milačić.

Amfilohije: SPC ne stoji iza auto-litija koje se organizuju po Crnoj Gori

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je danas rekao da SPC ne stoji iza auto-litija koje se organizuju po Crnoj Gori te da su protestne litije, koje je ranije organizovala SPC, obustavljene zbog povratka epidemije korona virusa i početka političke kampanje.

Pozvao je građane da izađu na izbore u Crnoj Gori koji se održavaju 30. augusta i da, kako je rekao, glasaju za svetinje Božije, javlja Anadolija.

U više crnogorskih gradova prethodnih nedjelja pristalice SPC su u protesnim vožnjama izražavale nezavodoljstvo zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Na skupovima, kojima su prisustvovali i funkcioneri opozicionog Demokratskog fronta, nose se crkvena obilježja i zastave Srbije.

Izvor: Agencije