Ministarstvo odbrane Srbije predstavilo borbeno vozilo ‘Miloš’

Pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse novog borbenog vozila (Ministarstvo odbrane Srbije)

Ministarstvo odbrane Srbije saopćilo je u četvrtak da će uvođenjem višenamjenskog oklopnog borbenog vozila “Miloš”, proizvoda domaćeg porijekla, značajno biti unaprijeđene operativne sposobnosti Vojske Srbije.

Kako su naveli iz Ministarstva, pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse ovog borbenog vozila koje je prošlo ispitivanja.

Vozilo “Miloš”, čiji je nosilac razvoja i proizvodnje Jugoimport – SDPR, može se koristiti za patrolu i izviđanje, kao komandno ili sanitetsko vozilo, zatim za protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija i za prijevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, naveli sui z Ministarstva odbrane Srbije, prenosi Tanjug.

Specifikacija vozila

Govoreći o specifikaciji vozila, iz Ministarstva su saopćili da je standardna verzija predviđena za posadu od osam članova, od kojih su četiri smještena u zadnjem dijelu vozila s mogućnošću brzog iskrcavanja ili ukrcavanja kroz zadnja vrata ili zadnju rampu pokretanu hidraulički, dok je za četiri člana posade u prednjem dijelu osiguran ulazak i izlazak iz vozila kroz bočna vrata.

U slučaju oštećenja pneumatika, točkovi sa takozvanim „run-flat“ ulošcima omogućavaju kretanje vozila do 50 kilometara na sat.

Borbeno vozilo “Miloš” ima pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem tokom protivzasjednih dejstava, osmatračke prozore zaštićene balistički, zatim sistem za klimatizaciju […], savremenu komunikacionu opremu i komandno-informacioni sistem, kao i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

“Miloš” može biti opremljen i daljinski upravljanom borbenom stanicom naoružanom mitraljezom, za dejstvo danju i noću, zatim raketnim sistemima protivzračne odbrane, sistemom protivoklopnih vođenih raketa velikog dometa od 5 do 8,5 kilometara, bacačima granata, kao i optoelektronskim termovizijskim i televizijskim i radarskim sistemima za osmatranje i kontrolu granica koji su montirani na teleskopskim stubovima različitih visina.

Oklopno tijelo od pancirnih čeličnih limova u osnovnoj verziji omogućava veoma visok nivo balističke zaštite i veoma visok nivo protivminske zaštite. 

Konstrukcijom je omogućena brza zamjena oštećenih ploča dodatnog oklopa u poljskim uslovima i postizanje različitog nivoa zaštite kombinovanjem balističkih ploča dodatnog oklopa, u zavisnosti od njegove namjene. Na krov je ugrađeno šest bacača dimnih kutija.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastavit će da ulažu u domaće znanje i domaću pamet, da opremaju jedinice najsavremenijim sredstvima u skladu s potrebama i da dalje jačaju operativne sposobnosti, navodi se u saopštenju srbijanskog Ministarstva odbrane.

Izvor: Agencije