Vlada Kosova uvela nove mjere zaštite

Vlada Kosova uvela je nove mjere zaštite zbog pogoršanja epidemiološke situacije (EPA)

Zbog povećanog broja zaraženih poslednjih dana na Kosovu, Vlada Kosova je na elektronskoj sjednici usvojila nove mjere u cilju sprečavanja širenja i kontrole zaraze COVID-19, prenosi Anadolija..

Vlada je na prijedlog ministra zdravlja Armenda Zemaja, a na preporuku Nacionalnog instituta zdravlja Kosova, odlučila da svi građani Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine pri ulasku na Kosovo treba da, po principu reciprociteta, dokažu da nemaju COVID-19, pomoću RT-PCR testa.

Kako je saopćeno iz Vlade, ta mjera ima određene izuzetke, tako da negativan test nije potreban stranim državljanima koji ulaze putem Međunarodnog aerodroma Adem Jashari, ali Kosovo moraju napustiti u roku od tri sata; ukoliko uđu preko kopnene granice na Kosovo, ali imaju avionsku kartu kojom dokazuju da će za tri sata s aerodorma Adem Jashari napustiti Kosovo; profesionalni vozači uz uslov da poštuju protokol međunarodnog transporta, organizovanom prijevozu ili redovnim međunarodnim linijama ukoliko napuštaju Kosovo za pet sati.

Po ulasku na Kosovo obavezni su da urade RT-PCR test najkasnije u roku od 72 sata i državljani Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine koji su regulisali privremenu ili stalnu dozvolu boravka u Republici Kosovo, kao i oni koji su zakazali termine za liječenje u zdravstvenim ustanovama na Kosovu RKS i nosioci ličnih dokumenata koje je izdala Republika Kosovo, ali s prebivalištem u jednoj od zemalja pomenutih u ovoj odluci.

Oslobođeni obaveze podnošenja RT-PCR testa su i strane diplomate iz pomenutih zemalja koje su akreditovane na Kosovu, kao i njihove porodice. Svi građani Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, koji imaju i državljanstvo Republike Kosovo, ako imaju prebivalište na Kosovu, također su izuzeti iz prezentacije RT-PCR testa.

Zabrana kretanja, maske i distanca

Vlada Kosova je uvela i zabranu kretanja od 22:30 do 5 sati ujutru fizičkih lica izvan njihovih domova u općinama Priština, Prizren, Peć, Podujevo, Đakovica, Uroševac, Lipjan, Glogovac, Vučitrn, Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce.

Svi stanovnici Republike Kosovo dužni su da nose maske za lice u svim aktivnostima izvan svojih domova i da održavaju fizičku distance od dva metra u zajedničkim prostorijama izvan svojih domova, a institucije i poslodavci se obavezuju da stvore uslove da se ta razdaljina primeni u radnom okruženju.

Zabranjeno je okupljanje građana u grupama s više od pet osoba na javnim trgovima, u parkovima; zabranjuju se sva javna okupljanja, uključujući privatna porodična okupljanja.

Zabranjene su rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom prostoru na cijeloj teritoriji Republike Kosovo, uključujući fudbalske škole i druge sportove, treninge u svim oblastima itd. Dozvoljeni su samo fitnes, zatvoreni bazeni i pojedinačni sportovi, u skladu s Priručnikom za zaštitu od širenja COVID-a 19.

Svi subjekti koji pružaju javni prijevoz (autobusi, kombiji, taksi vozila) treba da rade s prepolovljenim kapacitetom u pogledu broja putnika koje prevoze kako bi omogućili potreban prostor za svakog putnika.

Javne i privatne institucije u Republici Kosovo dužne su da upravljaju brojem osoblja na radnom mestu u skladu s Priručnikom za zaštitu od širenja COVID-a 19. Javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama preporučuje se smanjenje nebitnih zdravstvenih usluga. Od svih općina se traži da u potpunosti ponovo aktiviraju lokalne štabove.

Više od 7.500 zaraženih

Zabranjena je aktivnost auto i stočnih pijaca na celokupnoj teritoriji Republike Kosovo. Zabranjuje se klanje životinja u bilo kojem otvorenom ili zatvorenom okruženju, osim u prostorijama odobrenim za klanje životinja. Fizičko učešće građana u svim vjerskim obredima i aktivnostima na cijeloj teritoriji Republike Kosovo je zabranjeno. 

Privatnim i javnim vrtićima na celoj teritoriji Kosova dozvoliće se rad nakon procjene i nadzora opštinskih vlasti, u skladu s Priručnikom za zaštitu od širenja COVID-a 19.

Svi subjekti koji pružaju ugostiteljske usluge (restorani, kafići, noćni klubovi, itd.) neće moći da rade od 22:30 do 5 ujutru na cijeloj teritoriji Republike Kosovo; a van tog rasporeda mogu raditi samo na otvorenim prostorima poštujući udaljenost od dva metra između stolova, kao i usluge dostave.

Građani stariji od 65 godina i oni koji imaju hronične bolesti mogu izaći na javna mjesta samo u ranim jutarnjim satima od 5 do 10 i uveče od 18 do 21 sat.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova dužan je da, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i nauke i općinskim direkcijama za obrazovanje, do 15. augusta 2020. godine, izradi Vodič za način organizovanja nastave u novoj školsko-akademskoj godini 2020-2021.

Ukupan broj zaraženih korona virusom na Kosovu od početka izbijanja epidemije je 7.652, od kojih su 192 osobe izgubile bitku sa COVID-19. U posljednja 24 sata izliječena su 102 pacijenta, a ukupan broj do sada izliječenih je 4.129 osoba, dok je broj trenutno aktivnih slučajeva 3.331. 

Izvor: Agencije