Ðukanović: Osjećamo se sigurnije uz podršku NATO-a

'Crna Gora je ponosna što je dio euroatlantske porodice', napisao je Đukanović (Al Jazeera)

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da je Crna Gora tokom tri godine članstva u NATO-u, dijeleći vrijednosti tog saveza, priznata od saveznika kao ozbiljan i pouzdan partner, uvijek spreman u punom kapacitetu doprinijeti ispunjavanju misije i politika Alijanse.

“Uz podršku Saveza, jačali smo unutrašnju bezbjednost i sigurnost, vođeni važnošću mira i stabilnosti svoje zemlje, regiona i dobrosusjedskih odnosa”, napisao je on na svom zvaničnom nalogu na Twitteru, prenosi Tanjug.

Dodao je da se u tom periodu Crna Gora osjećala sigurnije uz podršku NATO-a i u borbi protiv bolesti COVID-19.

Darmanović: Nema razloga za alarm

“Crna Gora je ponosna što je dio euroatlantske porodice. Nastavljamo tim putem i u godinama koje dolaze”, poručio je Đukanović.

“Ne vidimo da postoji potreba za alarmiranjem NATO-a u vezi s nesporazumima koje imamo sa Srbijom”, kazao je u petak ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, odgovarajući na pitanje novinara hoće li ta zemlja tražiti pomoć Alijanse zbog povremenog narušavanja sigurnosnih prilika u ovoj zemlji.

“Vjerujem da će se političkim putem naći rješenje za odnose koji sada nisu na najboljem nivou. Ali, ukoliko bismo procijenili da postoji vidno ugrožavanje bezbjednosti zemlje, postoje brojni mehanizmi unutar NATO-a koji mogu da se koriste”, naveo je Darmanović.

Izvor: Agencije