Izvjestiteljica EP-a za Kosovo: Ko je platio studiju o razmjeni teritorija?

Vlada Ramusha Haradinaja navodno je platila jednoj francuskoj agenciji za PR da lobira za razmjenu teritorija (Arhiva)

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon-Taubadel izjavila je da bi bio skandal ako bi se ispostavilo da je studija o eventualnoj razmjeni teritorija između Srbije i Kosova finansirana novcem Evropske unije.

Za Radio Deutsche Welle komentirala je izvještaj istraživačke mreže BIRN, u kojem piše da je bivša vlada Kosova, na čijem je čelu bio Ramush Haradinaj, platila jednoj francuskoj agenciji za PR da u inozemstvu lobira za ideju o razmjeni teritorija.

Lajčak dobio podršku Brisela

Specijalni izaslanik EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je u utorak da je dobio podršku 27 država članica EU-a za nastavak dijaloga.

To je napisao na Twitteru nakon panela održanog u Briselu, prenosi Tanjug.

“Hvala vam na snažnoj podršci koju sam danas dobio od 27 država članica EU-a! Veoma ohrabrujuća diskusija o mom mandatu i putu pred nama”, napisao je Lajčak.

Istovremeno je objavio post Christine Kokkinakis, koja je na svom zvaničnom nalogu napisala da je u Briselu vođena odlična diskusija s Lajčakom o nastavku dijaloga Srbije i Kosova i budućnosti Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

“Apsolutno je neprihvatljivo sakrivati se iza neke firme i pritom trošiti javni novac”, rekla je Cramon-Taubadel za njemački radio, prenosi Tanjug.

Kako je objasnila, onaj ko u Srbiji i na Kosovu smatra da je razmjena teritorija dobra ideja to treba otvoreno zastupati i za to se lično založiti.

‘Prije destabilizacija nego mir’

“Tada bismo mogli iznijeti brojne argumente zašto bi to prije destabiliziralo regiju nego što bi donijelo mir”, kaže Cramon-Taubadel.

“I iz ugla EU-a bilo bi zanimljivo saznati je li ta takozvana studija plaćena novcem EU-a. Ako bi se ispostavilo da jest, to bi bilo jednako skandalu. Provjerit ćemo”, dodala je.

Cramon-Taubadel je još rekla da sve stranke moraju poštivati odluku Ustavnog suda Kosova, koji je odlučio da predsjednik Kosova Hashim Thaci nije prekršio Ustav kad je drugoj najjačoj stranci dao mandat za formiranje vlade.

Prema njenim riječima, sada je mandatar za sastav nove vlade Avdullah Hoti odgovoran za formiranje stabilne vlade.

Izvor: Agencije