Lajčak u Prištini: Znam datume za dijalog, ali ne mogu ih objaviti

Lajčak bi se u Prištini trebao sastati s Hashimom Thacijem, Avdullahom Hotijem i Vjosom Osmani (Anadolija)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je u utorak, nakon sastanka s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem u Prištini, da je Evropska unija posvećena što skorijem nastavku dijaloga.

Na konferenciji za novinare rekao je da EU želi da bude postignut konačni dogovor između dvije zemlje.

“Moj mandat vrlo je jasan: da pomognem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije, koji će normalizirati odnose i riješiti sve probleme i koji će biti prihvatljiv za zemlje regije koje su članice EU-a. Važno je i to da se ovaj proces, započet 2011. uz posredovanje EU-a, završi sporazumom koji normalizuje odnose dvije države”, kazao je Lajčak.

Dodao je da će nastaviti saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u dijalogu Kosova i Srbije.

“Uvijek smo bili bliski SAD-u i sve što je postignuto dosad postignuto je samo zahvaljujući ovoj saradnji. Ta saradnja će se nastaviti”, rekao je on.

Posjetit će i Beograd

Također je kazao da će nastaviti komunicirati s Thacijem i drugim političkim čelnicima Kosova.

Najavio je i da će posjetiti Beograd, gdje će se sastati s političkim čelnicima kako bi razgovarali o nastavku dijaloga.

Ranije je, po dolasku u Prištinu, izjavio da je dijalog u Briselu važan, jer je budućnost Kosova u EU-u.

Novinarima je rekao da zna datume sastanaka za nastavak dijaloga u Briselu, ali da ih zasad ne može saopćiti.

“Imam datume, ali ne mogu ih zasad objaviti jer moram koordinirati s partnerima i nemamo vremena za gubljenje”, kazao je Lajčak.

Kako je naveo, svjestan je sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Washingtonu 27. juna, ali je, po njegovom mišljenju, najvažnije da dijalog počne.

Lajčak se sastao i s predsjednicom Skupštine Kosova Vjosom Osmani, koja je nakon razgovora rekla da se u procesu ne bi trebalo pregovarati o teritoriji Kosova.

Osmani: Bez razgovora o teritoriji

Na konferenciji za novinare dodala je da je vlada jedina koja bi trebala predstavljati Kosovo u dijalogu i da je Skupština treba nadgledati.

“Iskazala sam spremnost da imamo veću kontrolnu ulogu nad vladom, koja je jedina koja treba predstavljati Kosovo u ovom procesu. Očekujemo da će doći do dijaloga dvije ravnopravne strane i da on ima smisla samo ako se završi obostranim priznanjem”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, Skupština je usvojila mnoge rezolucije za koje očekuje da ih poštuje vlada, a koje onemogućavaju razgovore o teritoriji, suverenitetu i unutrašnjem poretku Kosova.

Lajčak je kazao da je obavijestio Osmani o planovima i metodologiji kojima namjerava nastaviti proces dijaloga.

Izvor: Agencije