Otkazan Lajčakov let, u Prištinu dolazi sutra

u
Posjeta Lajčaka Kosovu tumači se kao pokušaj EU-a da vrati posredničku ulogu u pregovorima (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak neće u ponedjeljak doputovati u Prištinu jer je njegov let otkazan.

Lajčak je s delegacijom u Zuerichu, gdje je trebao presjesti kako bi nastavio put do Tirane, međutim, let je u međuvremenu otkazan.

Lajčak bi, kako je objavio Tanjug, pozivajući se na izvor iz Brisela, trebao u Prištinu stići sutra.

U kancelariji specijalnog presedstavnika potvrdili su da je let iz Zuericha za Tiranu otkazan tokom dana i da se radi na tome da Lajčak sa što manje kašnjenja stigne na Kosovo.

“Kada se nađe na terenu, Lajčak će se sastati sa sagovornicima kako bi utvrdili konkretne datume i modalitete za brz nastavak dijaloga”, rečeno je u Briselu.

Prva posjeta Prištini

U kancelariji Miroslava Lajčaka nisu mogli da potvrde da li će se specijalni predstavnik tokom posjete Prištini sastati i sa predsednikom Kosova Hashimom Thacijem, koji je u više navrata odbio da učestvuje u razgovorima u kojima posreduje Lajčak.

Lajčak je trebao preko Albanije doći do Prištine, u njegovoj prvoj posjeti otkad je imenovan specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Kosova i Srbije.

Njegova posjeta tumači se kao pokušaj EU-a da vrati posredničku ulogu u pregovorima.

U ponedjeljak je Richard Grenell, specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavio da će delegacije dvije zemlje 27. juna pregovarati u Bijeloj kući.

Izvor: Agencije