Posjeta Lajčaka Prištini: Pokušaj EU da opet ima posredničku ulogu

Lajčakova posjeta dolazi u vrijeme kada je politička scena na Kosovu podijeljena (EPA)

Predstojeća posjeta specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, u Prištini se posmatra kao pokušaj EU da povrati posredničku ulogu u dijalogu, u trenutku kada se od aktera u procesu traži da glavnu ulogu povjere Sjedinjenim Američkim Državama, ocjenjuju analitičari.

Portal Koha, pozivajući se na neimenovane izvore, javlja da bi Lajčak u utorak, 16. juna, trebao da dođe u posjetu Prištini, tokom koje će se navodno susresti sa najvišim zvaničnicima Kosova, prenosi Beta.

Lajčakova posjeta dolazi u vrijeme kada je, kako poznavaoci prilika navode, politička scena na Kosovu podijeljena.

Kabinet predsjednika Kosova nije se odredio da li će Thaci ostati pri stavu da se ne susretne sa Lajčakom, sve dok EU ne ukine vize za Kosovo.

Tusk: Nastavak dijaloga sa novom energijom

Izvršna direktorica platforme “Civiko” Donika Emini rekla je da nedostatak jedinstva i odbijanje Thacija da se sastane sa evropskim pregovaračima “šteti procesu”.

U nedjelju je predsjednik Evropske narodne stranke Donald Tusk u čestitki premijeru Kosova Avdullahu Hotiju izjavio da bi “dijalog sa Beogradom trebalo da se nastavi novom energijom”.

“Uvjeren sam da ćete se voditi našim vrijednostima iz Evropske narodne stranke (EPP) i da će principi vladavine zakona, nezavisnost sudstva i borba protiv korupcije biti visoko na vašem dnevnom redu. Dijalog sa Beogradom takođe mora biti nastavljen novom energijom. Zaista, čini se da je sada novi trenutak za to”, napisao je Tusk.

Sjedinjene Američke Države će takođe biti aktivno uključene u narednu fazu dijaloga preko izaslanika američkog predsjednika Richarda Grenella, ali iz njegove kancelarije za Kohu nisu rekli kada će biti organizovan sastanak sa strankama i kakva će biti njihova saradnja sa predstavnicima EU.

Izvor: Agencije