EU prati razvoj situacije u Crnoj Gori

Više sveštenika SPC-a u Crnoj Gori zadržano je u pritvoru jer su predvodili molitveni skup uprkos zabrani okupljanja tokom pandemije korona virusa (Reuters)

Evropska komisija pozvala je vlasti u Crnoj Gori da pronađu balans između svog djelovanja i prava na slobodu okupljanja i izražavanja, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Sve strane u Crnoj Gori treba da pokažu suzdržanost i da poštuju vladavinu prava, navode u Komisiji.

Odgovarajući na pitanje agencije Tanjug o incidentima i nemirima u Crnoj Gori, u Evropskoj komisiji navode da Unija pažljivo posmatra dešavanja u toj zemlji.

Sve strane se pozivaju na suzdržanost i poštovanje vladavine prava uz ocjenu da bi svako eventualno kršenje prava trebalo da rješavaju nadležne vlasti u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima.

Pronaći balans

“EU ohrabruju crnogorske vlasti da pronađu pravi balans između poštivanja slobode okupljanja i izražavanja i proporcionalnog djelovanja”, kaže portparolka Komisije Ana Pisonero.

U Briselu dodaju da su u pitanju osnovne evropske vrijednosti koje su ključni element pristupnog procesa Crne Gore.

Više sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zadržano je u pritvoru nakon što su predvodili molitveni skup uprkos zabrani okupljanja tokom pandemije korona virusa.

Stotine građana izašlo je na ulice u nekoliko crnogorskih gradova, a neki od njih su se sukobili i sa policijom.

Izvor: Agencije