Stoltenberg: Sjeverna Makedonija za nekoliko sedmica postaje članica NATO-a

Jens Stoltenberg i bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Zagrebu u srijedu da će Sjeverna Makedonija za nekoliko sedmica postati 30. članica Sjevernoatlantskog saveza.

“Pozdravljamo činjenicu da je Hrvatska bila snažan zagovornik politike otvorenih vrata NATO-a”, rekao je Stoltenberg novinarima u Zagrebu poslije susreta s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Stoltenberg, koji je u Zagrebu povodom neformalnog sastanka ministara odbrane i vanjskih poslova članica EU-a o sigurnosnim izazovima i krizama, o aktuelnim problemima razgovarao je i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Parlament Sjeverne Makedonije je ranije, 11. februara, sa 114 glasova “za” usvojio Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO.

Zakon s odloženim dejstvom

Zakon ima odgođeno dejstvo i stupit će na snagu nakon što Španija ratificira Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO, a što se očekuje ovog mjeseca.

Zbog prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april odlučeno je da se Protokol o pristupanju NATO-a ratificira ranije, odnosno prije ratifikacije u svim zemljama članicama NATO-a, a kako Sjeverna Makedonija ne bi odgodila ulazak u NATO zbog izbornog procesa.

Ideju za uvjetnu ratifikaciju prva je u javnosti iznijela makedonska opozicija, pozivajući se na iskustvo Crne Gore, koja je dokumente nophodne za članstvo u NATO-u ratificirala u aprilu 2017, dok su Holandija i Španija tek sljedeći mjesec ratificirale protokol za članstvo te zemlje u Alijansi.

Predsjednik Sobranja Talat Xhaferi rekao je da makedonski put ka NATO-u nije bio uopće lak.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018. godine, pošto je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu.

Izvor: Al Jazeera i agencije