SAD: Odustati od transakcija s Rusijom, uključujući sistem Pancir

Dogovor o kupovini sistema Pancir S1 Srbija i Rusija postigle su 2019. (EPA)

Američki State Department pozvao je sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija s Rusijom koje bi mogle dovesti do uvođenja sankcija po Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Tako je State Department odgovorio na pitanje Glasa Amerike šta misli o isporuci prvog dijela ruskog protivzračnog raketnog sistema Pancir S1 Srbiji, prenosi Tanjug.

“U razgovoru s visokim vladinim zvaničnicima više puta izrazili smo zabrinutost zbog toga što Srbija kupuje rusku vojnu opremu, uključujući i kupovinu sistema Pancir”, naveo je glasnogovornik State Departmenta.

‘Strateški prioritet države’

Iz Evropske unije prethodno je saopćeno da je za napredak na putu eurointegracija “potrebno da Srbija usaglasi svoju vanjsku politiku s vanjskom politikom EU-a, u skladu s pregovaračkim okvirom”.

“Vlada Srbije označila je integraciju u EU kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu s obavezama koje je preuzela”, saopćio je Peter Stano, glasnogovornik visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Josepa Borrella.

NATO je saopćio da su nabavke u odbrani nacionalna odluka i da Srbija ima pravo izbora.

“Srbija ima pravo slobodno birati svoje političke i sigurnosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti”, navodi NATO za Radio Slobodna Evropa.

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema Pancir S1 Srbija i Rusija postigle su tokom zajedničke vojne vježbe “Slovensko bratstvo”, održane u oktobru 2019.

Drugi dio stigao u Srbiju

Drugi dio artiljerijsko-raketnih sistema za protivzračnu odbranu Pancir S1E, koje Srbija nabavlja od Rusije, stigao je u utorak ujutro na batajnički vojni aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”, javili su ruski mediji, a prenio Tanjug.

Dio sistema dopremljen je avionom An-124 Ruslan, registarskih oznaka RA-82038, istim onim kojim je u subotu transportiran prvi dio isporuke.

Sporazum za nabavku jedne baterije Pancira, koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine, a očekuje se nastavak isporuka.

Izvor: Agencije