Bošković: Zakon je okidač za obračun s Crnom Gorom

NATO
Bošković kaže da je službena Podgorica već odavno u komunikaciji s partnerima (EPA)

Ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković tvrdi da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti iskorišten kao okidač za brutalno obračunavanje s tom državom, a kad je riječ o prijetnjama koje dolaze s određenih strana, službena je Podgorica već odavno u komunikaciji s partnerima.

Bošković je to rekao u Bruxellesu nakon sastanka NATO-a, a na pitanje je li se Crna Gora sposobna u ovom trenutku izboriti s izazovima i prijetnjama odgovorio da je, iako je mala zemlja s ograničenim resursima, pokazala da se može kvalitetno suprotstaviti svim izazovima.

Bošković je crnogorskim novinarima rekao da je još u rujnu prošle godine najavio da će se u susret izborima ta kampanja početi pojačavati.

“Vidjeli smo da se u posljednje vrijeme sve više pokazuje da ti protesti imaju najmanje veze sa Zakonom, već, prije svega, sa političkim željama određenih političkih subjekata u Crnoj Gori i van nje da se obračunaju sa državom i legitimno izabranom vlašću”, kazao je Bošković.

‘Naučili smo određene lekcije’

Prema njegovim riječima, Crna Gora naučila je određene lekcije i na temelju njih znat će se izboriti sa svim izazovima.

“Da Crna Gora opet bude primjer suživota i svih nacija i svih vjera, i to je osnovna i ključna definicija Crne Gore, da bude jednako mjesto za življenje za sve njene građane”, kazao je Bošković, prenosi Tanjug od portala Radio-televizije Crne Gore.

Na pitanje je li s dužnosnicima NATO-a razgovarao o novom angažiranju protuhibridnog tima Saveza uoči izbora Bošković kaže da je već sada Crna Gora, zahvaljujući potpori saveznika, spremna sama se oduprijeti takvim izazovima.

“Što se tiče samog odgovora na maliciozne prijetnje koje dolaze sa određenih strana, mi smo odavno u komunikaciji sa našim partnerima”, kazao je Bošković.

Dodao je da su razgovarali o raznim događanjima od 2014., otkad je Crna Gora postala izloženom utjecajima trećih strana.

“Koji se pogotovo intenzivirao pred izbore 2016. godine, a zatim nakon izbora, pa do učlanjenja u NATO i, naravno, posljednjih nekoliko mjeseci kako se približavaju izbori”, rekao je Bošković.

‘Moramo tražiti pomoć partnera’

Kazao je da se, zbog ograničenih materijalnih, financijskih i ljudskih resursa, država nije mogla sama izboriti s takvim izazovima.

“Zato smo tražili pomoć i ekspertizu od naših partnera kada je u pitanju sajberodbrana. Imali smo odličnu saradnju sa SAD-om i već dvije godine koristimo njihove resurse i znanje da odgovorimo na te prijetnje. Mislim da je danas Crna Gora i sama sposobna da se odupre sajberizazovima”, poručio je Bošković.

Kazao je da je, kad je riječ o cjelokupnom hibridnom utjecaju na Crnu Goru, gdje se u posljednje vrijeme manifestira “poplava” lažnih informacija, država prošle godine dogovorila suradnju sa Savezom.

Bošković je kazao da je formiran NATO-ov protuhibridni tim iz raznih država i da je njihov prvi posjet bio Crnoj Gori.

“Ono što smo tada razmijenili kao iskustva sada pokušavamo da implementiramo u Crnoj Gori. Pratićemo situaciju i naravno da ćemo, ako bude potrebno, tražiti pomoć naših prijatelja”, rekao je Bošković.

Nabavka četiri nova helikoptera

Kaže da je dogovorena dinamika trgovine četiri nova helikoptera Bell 505.

“Oni, zavisi od opreme, obuke, rezervnih dijelova, koštaju po helikopteru između milion i po i dva miliona evra. Zavisi kakav će biti konačni dogovor sa Bellom. U tom rasponu će se kretati i konkretna cijena svakog helikoptera”, rekao je Bošković.

Naveo je da bi, ako sve bude kako je dogovoreno, jedan Bell trebao doći sredinom, a drugi do kraja godine.

“Dva u 2021. godini. Sve bismo to finansirali iz našeg redovnog budžeta, tako da mislim da je na taj način, što se tiče helikopterskih jedinica, završen proces modernizacije za jedan period”, kazao je Bošković.

Izvor: Agencije