Srbija dobila 20 doza ruske vakcine, očekuje 350.000 doza od Pfizera

Srbija će, rekao je Vučić, prihvatiti i vakcine koje joj budu dodijeljene kroz sistem COVAX (EPA)

U Srbiju je stiglo 20 probnih doza ruske vakcine Sputnjik 5 koje su već upućene na laboratorijsku provjeru, a očekuje se da će do početka marta stići i 350.000 doza Pfizerove vakcine, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rekao je da će za sve građane Srbije vakcina biti besplatna, ako je žele primiti, prenosi Hina.

“Ne možete nikog naterati ko ne želi primiti vackinu, ali smatram neodgovornim sve koji pozivaju da se ne primi”, rekao je Vučić.

On je naglasio kako ga “uopšte ne interesuje” da li će se Brisel protiviti tome što Srbija namjerava nabaviti i vakcine iz Rusije i Kine i ocijenio da je “svaka vakcina dobra” jer se istraživanjima i proizvodnjom bave ozbiljne svjetske farmaceutske kompanije.

Srbija će, rekao je Vučić, prihvatiti i vakcine koje joj budu dodijeljene kroz sistem COVAX, koji su zajedno pokrenuli Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Savez za vakcine (GAVI).

Vučić je najavio da će u petak biti otvorena nova i savremeno opremljena covid bolnica u beogradskom predgrađu Batajnica, izgrađena, kako je dodao, za samo četiri mjeseca, a za petnaestak dana i covid bolnica u Kruševcu.

Bolnica u Batajnici imat će 18.000 četvornih metara i mjesta za 930 bolesnika – 250 na intenzivnoj i 680 na poluintenzivnoj njezi.

Zatvaranje za vikend

Zdravstvene vlasti objavile su u četvrtak da je u Srbiji u 24 sata bilo 7.802 novooboljelih, dok je 7.726 pacijenata na bolničkom liječenju, a 288 oboljelih je na respiratorima.

Od posljedica zaraze u posljednja 24 sata umro je 61 pacijent, od početka epidemije 6. marta, prema službenim podacima, ukupno 1.765.

Očekuje se da će Srbija u petak premašiti 200.000 oboljelih od COVID-a 19.

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak nove mjere, koje stupaju na snagu u petak, 4. decembra, a prema kojima ugostiteljski objekti i objekti uslužnih djelatnosti ne mogiti raditi od petka u 17:00 sati do ponedeljka u 5:00 sati ujutro.

Prema mjerama usvojenim na sjednici Vlade, ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi, neće raditi od petka u 17:00 sati do ponedjeljka u 5:00 sati ujutro bez izuzetka.

Izvor: Agencije