Crna Gora dobila novu Vladu

Crna Gora je u petak dobila novu Vladu, na čelu s premijerom Zdravkom Krivokapićem.

U završnom obraćanju u crnogorskom parlamentu, Krivokapić je poručio da je ovo “priča o početku direktne demokratije u Crnoj Gori”, prenosi Tanjug.

“Ova vlada nije možda poželjna i kritikovana je; da li sam prebrojavao krvna zrnca? Ne, niti ću. Nijednog ministra nisam pitao je li Srbin, Crnogorac… Ovo je naša Crna Gora. Nemojte dalje da se dijelimo. Moramo svi da gradimo bolju budućnost, zasnovanu na talentima i znanju”, kazao je Krivokapić.

Između ostalog, rekao je kako Crna Gora “neće postati druga srpska država”.

“Ona je nezavisna i tako će i ostati”, kazao je i dodao da će se nova Vlada zalagati za najbolje odnose sa susjedima.

‘Rad, red i odgovornost’

Skupština je većinom glasova izglasala 42. Vladu Crne Gore sa 41 glasom zastupnika skupštinske većine.

Protiv je bilo 28 zastupnika, dok je jedan bio suzdržan.

“Zaklinjem se da ću dužnost vrštiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno. Tako mi Bog pomogao”, rekao je Krivokapić

Nakon polaganja zakletve, premijer je zahvalio zastupnicima na podršci i kazao da se nada da će njihov zajednički rad biti u korist Crne Gore.

“Rad, red i odgovornost neka bude mjera ove vlade”, poručio je premijer.

Potpredsjednik Vlade je Dritan Abazović.

Kabinet od 12 ministara

Ministrica javne uprave, digitalnog drustva i medija Tamara Srzentić; ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović; ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović; ministrica odbrane Olivera Injac; ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović; ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović; ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić; inistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović; ministrica prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić; ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović; ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Izvor: Al Jazeera i agencije