Kod rudnika Kiževak u Srbiji: Ekshumacija posmrtnih ostataka

Grobnica na lokaciji rudnika Kiževak kod Raške vjerovatno povezana sa grobnicom Rudnica otkrivena prije nekoliko godina, navode iz ICMP-a (EPA)

Šef Programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Matthew Holliday izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je procjena da je između sedam i 20 posmrtnih ostataka ljudi pronađeno na lokaciji rudnika Kiževak kod Raške u Srbiji, ali da grobnica još nije istražena.

Vlade Srbije saopštila je 30. novembra da je započeta ekshumacija ovih tijela, za koja se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova, prenijela je agencija FoNet.

Eksperti iz ICMP-a osiguravaju forenzičku pomoć na započetoj ekshumaciji tijela, na oko 250 kilometara južno od Beograda, a prema riječima Hollidaya, tim je raspoređen ranije ove sedmice i to je sam početak ekshumacije koja je počela 30. novembra.

“To je bio dug proces, Komisija za nestala lica Srbije je počela da vrši istraživanje lokacije Kiževak u novembru 2015. godine. Oni su sprovodili to istraživanje od tada, pa sve do početka ovog mjeseca kada su pronađeni konkretni tragovi. Bio je dug proces, ali ljudske kosti je locirala Komisija u Srbiji i Komisija se obratila ICMP-u i tražila da se osigura tehnička i forenzička asistencija u vršenju ekshumacije”, rekao je Holliday.

Žrtve vjerovatno ubijene 1999.

On je istakao da ne želi da prejudicira šta će biti otkriveno u grobnici, ali ovo je druga grobnica koja se vjerovatno povezuje sa ekshumacijom u mjestu Rudnica kod Raške prije nekoliko godina. Veruje se da žrtve pronađene na području Kiževaka se također povezuju sa istim događajem na Kosovu 1999. godine.

Holliday je rekao da je teško reći koliko ekshumacija može da traje, a procjene su između deset i 15 dana za tu lokaciju, ali sve zavisi od broja slučajeva koji budu pronađeni i istraženi na lokaciji.

Upitan kada će porodice saznati ko je zakopan na toj lokaciji, Holliday je rekao da to veoma zavisi od Odjeljenja za ratne zločine u okviru Višeg suda u Beogradu, pod čijom je  jurisdikcijom ta lokacija.

Holliday je ukazao da je oformljen tim za forenzičku i antropološku istragu slučajeva i da se uzimaju uzorci koji se posle prosleđuju ICMP-u na DNK analizu i da je komplikovano i teško reći koliko je potrebno da se ti uzorci analiziraju.

“Ima mnogo varijabli, ali mislim da možemo očekivati rezultate da stignu nadležnima, ako imamo poklapanje DNK u odnosu na bazu podataka, do kraja prvog kvartala sljedeće godine”, naveo je Holliday.

Izvor: Agencije