Pred Skupštinom Crne Gore danas kandidati za ministre

Zdravko Krivokapić: Nijedan od kandidata nije moj prijatelj, niti rođak (EPA)

Mandatar Zdravko Krivokapić predstavit će u srijedu u Skupštini Crne Gore kandidate za ministre i program nove vlade.

Najavljeno je kako će sjednica parlamenta, zbog velikog interesa zastupnika da učestvuju u raspravi, trajati najmanje dva, a najviše tri dana, prenosi Beta.

Vladu će činiti 12 ministara, ili, kako ih je mandatar nazvao, “12 apostola”, a trinaesti, potpredsjednik vlade, bit će lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Krivokapić je prvobitno najavio vladu od 12 eksperata, ali je prijedlogom da i Abazović bude ministar prekršio taj princip.

To je i priznao, rekavši da je “imenovanje lidera GP URA bilo neprincipijelno, ali ne bismo ni govorili o vladi da nije bio Abazovića”, jer od četiri glasa njegove URA zavisi izbor nove vlade.

Cilj svrgnuti Mila Đukanovića i DPS

Kandidati za ministre su većinom ideološki ili rodbinski bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), a rezerve prema novim ministrima su istakle sve stranke koje čine novu parlamentarnu većinu.

Najavile su da će za nju glasati jer imaju veći cilj – svrgavanje sa vlasti Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista (DPS).

Na udaru dijela javnosti je posebno Vesna Bratić, kandidatkinja za ministricu objedinjenih ministarstava prosvjete, nauke, kulture i sporta, jer je ranije izjavila da je “srpska nacionalistkinja” i “žena četnik”, a da je novinar Boris Dežulović “đubre ustaško”.

Iznenađenje je kandidatura Olivere Injac za ministricu odbrane, jer je ranije radila u Ministarstvu unutrašnjih poslova i predaje sigurnost na univerzitetu koji je u suvlasništvu predsjednika Đukanovića.

Mandatar Krivokapić je nedavno, predstavljajući buduće ministre, rekao kako je jedino mjerilo bila njihova kompetentnost i da vladu ne sastavlja niko osim njega.

“Nijedan od kandidata nije moj prijatelj, niti rođak. Zasigurno kad bi svako od nas pojedinačno sastavljao ovu vladu sastavio bi je drugačije”, kazao je on.

‘Državni udar’ i ‘spržena zemlja’

U tekstu ekspozea, koji je u ponedjeljak dostavio Skupštini, Krivokapić je naveo da je cilj njegovog kabineta da država bude “uređenija, složnija i bogatija” po isteku njegovog mandata, ali da to neće biti lak zadatak, jer se stanje koje zatiče može okarakterizirati kao “državni udar”.

Dodao je kako je kriza u Crnoj Gori velika i da odlazeća vlast “provodi scenario spržene zemlje, kako bi dodatno otežala posao” novoj vladi.

Krivokapića je za mandatara 8. oktobra predložio predsjednik Crne Gore Milo Đjukanović, jer poslije augustovskih parlamentarnih izbora zastupničku većinu zajedno imaju tri koalicije: Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo.

Izvor: Agencije