Brnabić: Srbija povlači odluku o protjerivanju CG ambasadora

Konsultovali smo i predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori, koji su ovu odluku podržali, rekla je Ana Brnabić (EPA)

Srbija će još večeras, unilateralno, povući odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore, saopštila je nakon sastanka sa predsjednikom i ministrom vanjskih poslova, premijerka Ana Brnabić.

“Predsednik Vučić pozvao je mene i ministra Selakovića na razgovor da se konsultujemo oko odluke vlade. On razume i podržava ovu odluku, jer je u skladu sa Bečkom konvencijom, i protokolima. Ali, nam je rekao da su konvencije važne, ali da su život i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom važnije”, rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.

Srbija je sinoć uskratila gostoprimstvo crnogorskom ambasadoru, nakon što je Crna Gora proglasila srbijanskog ambasadora u Podgorici personom non grata.

Brnabić je podsjetila da je to učinjeno u skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

U želji da Srbija pruži još jednom ruku saradnje i prijateljstva, jer je bilo dosta sukoba u regiji, Vučić je zamolio predstavnike vlade da preispitaju tu odluku.

“Konsultovali smo i predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori, koji su ovu odluku podržali. Srbija će unilateralno, jednostrano povući još večeras odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore u Srbiji”, rekla je Brnabić.

‘Srbijanski ambasador omalovažio Crnu Goru’

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je nepoželjnom osobom i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, objavili su u subotu beogradski i podgorički mediji pozivajući se na saopćenje crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Navodi se da je srbijanski ambasador “omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, te da je njegovo ponašanje “nespojivo s uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske dužnosti”.

“Jučer je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao ‘oslobođenjem’ i ‘slobodnom voljom’ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najizravniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, saopćeno je iz Ministarsva vanjskih poslova Crne Gore, prenijela je Hina.

Time je, kako Radio televizija Crne Gore citira saopćenje MVP-a, “ponizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njezin teritorij pripojen Kraljevini Srbiji i nasilno detroniziran kralj Nikola Petrović Njegoš”.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije nedugo nakon toga saopštilo je da je, povodom proglašenja personom non grata ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, postupilo na recipročan način.

Prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević proglašen je također personom non grata, prenila ja agencija Tanjug. Takva odluka, prema najavi srbijanske premijerke, bit će ukinuta.

Izvor: Agencije