Sjeverna Makedonija: Nema pregovora o nacionalnom identitetu

Bugarska je stavila veto na održavanje prve međuvladine konferencije Sjeverne Makedonije s Evropskom unijom (EPA)

Vlada Sjeverne Makedonije ima jasan stav da radi na zajedničkom rješenju s Bugarskom u ostvarivanju ciljeva za priključivanje Evropskoj uniji, ali se o nacionalnom identitetu ne može pregovarati, izjavio je u srijedu glasnogovornik Vlade Duško Arsovski.

“Ako pričamo o definiranju jezika, Bugarska ima pravo tražiti aneks, koji nije prihvatljiv za Vladu Sjeverne Makedonije, jer je EU već prihvatila makedonski jezik i koristi ga prilikom događaja i publikacija. Bugarska ima pravo na drugačiji stav, koji može potvrditi Evropsko vijeće, ali se to neće odraziti na poziciju Unije. Makedonski jezik je priznat u dokumentima EU-a i to je naše neupitno pravo”, naveo je Arsovski.

Ne odustajemo od prava na samoopredjeljenje

Ova izjava dolazi nakon odluke Bugarske da stavi veto na održavanje prve međuvladine konferencije Sjeverne Makedonije s EU-om, prenosi Tanjug.

“Vlada radi s međunarodnim saveznicima i posebno je zahvalna za aktivnosti Njemačke tokom predsjedavanja EU-om. U ovim trenucima izazova za cijeli svijet, moramo pokazati evropske vrijednosti i favorizirati dijalog umjesto sukoba, kao i staviti spremnost za saradnju prije nacionalizma i politike izolacije”, rekao je Arsovski.

Naglasio je da nema pregovora o nacionalnom identitetu Makedonaca.

“Vlada nikada neće odustati od našeg prava na samoopredjeljenje, koje je u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda, Deklaracijom o ljudskim pravima, Evropskom konvencijom za ljudska prava, Lisabonskim sporazumom, kao i s Ustavom Republike Sjeverne Makedonije”, kazao je Arsovski.

S druge strane, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva rekla je da je Bugarska uvijek demonstrirala dosljednost, predvidljivost, transparentnost i konstruktivnost, ali uprkos svim svojim aktima dobrosusjedstva, Sjeverna Makedonija “nikada nije promijenila suštinu svoje politike prema Bugarskoj”.

“U stvari, Skoplje je nastavilo svoju politiku održavanja neosnovanih tvrdnji o manjinskim pravima, historiji i jeziku, između ostalog”, rekla je Zaharijeva.

Bugarska ostaje pri svom stavu

Navela je da, osim ako ne dobiju pravne garancije iz Skoplja u kontekstu pregovaračkog procesa s EU-om da će se ova politika promijeniti, Bugarska ne može dati zeleno svjetlo za prvu međuvladinu konferenciju EU – Sjeverna Makedonija i za početak pregovora o članstvu.

“Naveli smo primjere vještačkih administrativnih barijera podignutih protiv bugarskih investitora, razvoj veze Istok – Zapad je odgođen, Skoplje nije predložilo nijedan infrastrukturni projekat u ovoj oblasti za novi period predpristupnih programa”, rekla je Zaharijeva.

Naglasila je da je u medijima Sjeverne Makedonije vladala histerija, podsticana otvorenim govorom mržnje u odnosu na Bugarsku i da se svako ko izrazi suprotno mišljenje smatra izdajnikom.

Izvor: Agencije