Selimi se izjasnio da nije kriv po optužnici za ratni zločin

Sve sudije će biti uvjerene da mi nismo udružena kriminalna grupa, rekao je Rexhep Selimi (EPA)

Zastupnik Pokreta Samoopredjeljenje u Skupštini Kosova i jedan od osnivača bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Rexhep Selimi (49) u prvom pristupanju u sudnici Specijaliziranih vijeća Kosova u Hagu izjasnio da nije kriv po optužnici za ratni zločin.

Selimiju se sudi u predmetu “Specijalizirani tužilac protiv Hashima Thacija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija”, prenosi Anadolija.

Nakon što je u kraćoj redigiranoj verziji pročitana optužnica, Selimi se izjasnio da se ne osjeća krivim po optužnici podignutoj protiv njega.

“Izjavljujem da nisam kriv ni po jednoj tački optužnice”, kazao je.

Selimi je rekao da se on, kao zastupnik u Skupštini Kosova, izjasnio protiv osnivanja Specijalnog suda te da je svjestan važnosti i ozbiljnosti ovog suda.

‘Borba OVK-a bila ispravna’

“Uloge su nam podijeljene, sa suprotnih smo strana, ali svima nam je isto da je pravda iznad svega. Optužnica je duga, ali neistinita i nepravedna prema meni”, kazao je Selimi.

Rekao je da je Srbija naručila izveštaj Dicka Martyja, što je bio osnov za osnivanje ovog suda, nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) razmotrio zakonitost proglašenja nezavisnosti Kosova i donio odluku u korist Kosova.

“Ovaj sud je činjenica i ja ovdje nisam kao zastupnik u Skupštini, nego kao borac OVK-a i jedan od osnivača OVK-a, svjestan važnosti i ozbiljnosti ovog suda”, kazao je Selimi i dodao da će dokazati da je borba OVK-a bila ispravna, oslobodilačka i da će takva ostati i nakon ovog suđenja.

“Sve sudije će biti uvjerene da mi nismo udružena kriminalna grupa. Borio sam se protiv Srbije, koja je bila okupator, ubijala, vršila etničko čišćenje, raseljavanja… Ja sam samo jedan oslobodilac. Borbu za slobodu smo počeli s Ademom Jasharijem i završili s generalom [Weslley] Clarkom”, kazao je.

Odbrana je najavila da će tražiti privremeno puštanje na slobodu Selimija, jer se sam predao i nema opasnosti od njegovog bjekstva, niti postoji indikacija da bi Selimi utjecao na svjedoke ili dokazni materijal.

Tereti se u šest tačaka

Specijalizirano tužilaštvo uhapsilo je Selimija 5. novembra, koji je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijaliziranih vijeća u Hagu.

U optužnici, potvrđenoj 26. oktobra, Selimi se tereti u šest tačaka za zločin protiv čovječnosti i u četiri tačke za ratni zločin, i to za progon, zatvaranja, mučenje, prisilni nestanci lica i ubistvo.

U optužnici se navodi da su ta krivična djela učinjena u periodu od aprila 1998. do augusta 1999. godine na više mjesta na Kosovu i u sjevernoj Albaniji,.

Meta krivičnih djela su bili protivnici ili oni koji nisu podržavali ciljeve ili metode OVK-a i kasnije privremene vlade Kosova, među kojima su bila lica povezana s Demokratskim savezom Kosova i osobe srpske, romske i drugih nacionalnosti.

Dodaje se da u odnosu na ta krivična djela postoji dobro utemeljena sumnja da je Selimi krivičino odgovoran kao pripadnik udruženog zločinačkog poduhvata ili alternativno za odgovornost za krivična djela, jer je svjesno pristao na rizik da se mogu dogoditi, i za pomaganje tih krivičnih djela, te po komandnoj odgovornosti.

Izvor: Agencije