Beogradska arena danas prima prve pacijente

Dvorana Arena u Beogradu već je jednom bila pretvorena u COVID bolnicu, tokom ljeta ove godine (EPA)

Srbijanske zdravstvene vlasti u međuvremenu su saopćile da beogradska dvorana Arena od danas ponovo privremena bolnica, koja će moći da primi 510 pacijenata koji se liječe od COVID-a 19.

Medicinski koordinator privremene bolnice potpukovnik Predrag Bogdanović rekao je da je u parteru 360 ležajeva, a na trećoj etaži, gdje su bile VIP lože, dodatnih 150 ležajeva.

Arena ima i centralni razvod kiseonika, tako da mogu da budu priključeni i respiratori.

Trenutno je u privremenoj bolnici deset ljekara i 20 medicinskih sestara koji čekaju prve pacijente. O pacijentima će brinuti medicinsko osoblje iz 15 zdravstvenih ustanova.

“Arena je planirana za pacijente sa srednjom i srednje teškom kliničkom slikom kojima je potrebna kiseonička terapija”, rekao je Bogdanović za Tanjug.

Sobe na galeriji su uglavnom dvokrevetne, sa kupatilima i imaju kuhinjicu i televizor. U parteru ima 40 boksova sa po devet ležajeva i zajedničkim kupatilom.

U Areni mogu da se obavljaju laboratorijske analize, snimanje pluća i srca.

U Srbiji je umrlo još dvoje inficiranih korona virusom, a među 3.325 testiranih uzoraka potvrđeno je 214 novih slučajeva zaraze, što je peti dan zaredom s više od 200 novozaraženih, objavile su u nedjelju zdravstvene vlasti te zemlje.

Na bolničkom je liječenju skoro 400 pacijenata, od čega na respiratorima više od 20, prema podacima od nedjelje.

Oštrije mjere na granici

U Srbiji je od početka epidemije 6. marta potvrđeno više od 36.000 zaraženih i 776 umrlih od posljedica COVID-a 19, prema podacima koje dostavljaju zdravstvene vlasti te zemlje. No, taj broj bi mogao biti i veći, jer se u jednom trenutku tokom ljeta nisu poklapali podaci koje je objavio krizni štab Srbije sa podacama do kojih je došla Balkanska istraživačka mreža [BIRN]. Iz kriznog štaba priznali su grešku, optužujući informacioni sistem za propust.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona u Srbiji Branislav Tiodorović izjavio je da se razmišlja o tome da bude uveden PCR test za sve koji ulaze u zemlju ili test koji dokazuje prisustvo antitijela.

Od ukupnog broja oboljelih oko 50 posto otpada na prijestolnicu te zemlje, pa bi se Beograd među prvim mogao naći ponovo u vanrednoj situaciji, upozoravaju tamošnji epidemiolozi.

Izvor: Agencije


Povezane

Broj zaraženih korona virusom u Srbiji u odnosu na regiju još nije alarmantan, ali lagano raste. Epidemiolozi upozoravaju da su naredne sedmice ključne i da su test za građane Srbije i njihovu odgovornost. Istovremeno, u protokol liječenja oboljelih uvršten je i novi lijek. 

Published On 14 Oct 2020

U Srbiji dvije osobe su preminule, a registrirano je gotovo dvostruko više zaraženih korona virusom u odnosu na ponedjeljak – 152.  Najveći broj novozaraženih je u Beogradu, dok se u Nišu, na jugu Srbije, infekcija najviše širi među zaposlenima u fabrikama Yura i Shinwon, inače u vlasništvu stranih investitora. Lokalni epidemiolozi kažu da je razlog […]

Published On 13 Oct 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO