Vučić odustao od posjete Crnoj Gori

Vučić se obratio novinarima nakon sastanka s patrijarhom Irinejom (Tanjug)
Vučić se obratio novinarima nakon sastanka s patrijarhom Irinejom (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je u subotu, poslije sastanka s patrijarhom srpskim Irinejom, da neće putovati u Crnu Goru, gdje je 6. januara, kao privatna osoba, namjeravao prisustvovati liturgiji u povodu pravoslavnog Badnjaka, prenosi Hina.

Nazivajući crnogorsku vlast „lažovskom“ Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije rekao kako je odustao od namjere putovati na sjever Crne Gore jer ne želi davati „alibi crnogorskom režimu“ za optužbe da je njegova posjeta „udar na neovisnost Crne Gore“.

Susret s patrijarhom je drugi u posljednjih pet dana, a uslijedio je dan nakon što su Beograd i Podgorica u petak pokušali uzajamno uručiti note u povodu napetosti i protesta u Crnoj Gori i Srbiji, potaknutih usvajanjem spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu.

Vučić je prethodno najavio dolazak na sjever Crne Gore za Badnjak, što je izazvalo burna reagiranja u crnogorskim političkim krugovima.

Srbijanski predsjednik danas je novinarima rekao kako je „mislio da je normalna i uobičajena stvar“ da dođe u privatnu posjetu sunarodnjacima u povodu vjerskog praznika.

„A onda sam po reagiranjima nekih kabineta u Crnoj Gori shvatio da to što bih privatno došao, bez političkih govora, bez ičega, u svoju crkvu, da to nije po volji crnogorskom režimu“, rekao je Vučić.

On je naveo zajedničko stajalište s patrijarhom kako je „od vitalnog interesa Srbije“ da čuva svoj narod u Crnoj Gori, te da je veoma važno da se na žestoku kampanju asimilacije Srba uzvrati „odgovornošću, ozbiljnošću i pristojnošću“, te „posvećenim radom“ na „očuvanju snage srpskog korpusa u Crnoj Gori, ne ugrožavajući državno-pravni status Crne Gore“.

„Ja neću sukobe“

Ustvrdivši kako je već bila dogovorena njegova posjeta Pljevljima i Mileševskoj eparhiji, te da se očekivao dolazak 30.000 do 40.000 Srba iz Crne Gore, Vučić je rekao da je odustao od posjete kako bi se izbjeglo poticanje sukoba.

„Donio sam tu odluku jer sam siguran da bi bilo izazivanja sukoba, a ja neću sukobe“, istaknuo je Vučić, ustvrdivši kako zna „da bi neki to iskoristili da naškode srpskom narodu u Crnoj Gori“.

On je uvjeren kako bi za njegovu državničku posjetu Crnoj Gori „neki rekli“ da „Vučić nema problema sa spornim zakonom“ i da podržava crnogorski režim, dok bi odlazak u znak podrške srpskom narodu tumačili kao “podrivanje režima Mila Ðukanovića“.

Vučić je stajališta međunarodne zajednice ocijenio „licemjernim“ uz optužbu da provodi „histeričnu kampanju laži“ jer ga optužuje da svojom posjetom „dolijeva ulje na vatru“.

„Licemjerstvo međunarodne zajednice je toliko bezobzirno da sam samo čekao da vidim ko li će se drznuti da me pozove, da mi priča o mojoj posjeti Crnoj Gori“, rekao je Vučić.

On je naveo kako posljednjih sedam dana sluša hajku protiv Srbije jer su on i Srbija „glavna tema“ i u predsjedničkoj kampanji u Hrvatskoj.

„Da li im je neko od ambasadora (zapadnih zemalja) u Hrvatskoj rekao nešto, pitao da li imaju drugu temu osim Vučića i Srbije“, upitao je srbijanski predsjednik i sam odgovorio: „Niste čuli, jer je to dozvoljeno – udri po Vučiću, Srbiju šutiraj kako znaš i umiješ“.

On je ocijenio da „i u Hrvatskoj vole kad su drugi na vlasti u Srbiji“, jer „žele uništenu i nepostojeću Srbiju, Srbiju u tragovima, a ne ekonomski snažnu i jaku“.

Vučić je najavio da će država Srbija „javno, deset puta više nego dosad“, po svjetskim standardima, podržavati sve institucije srpskog naroda u Crnoj Gori, ali se neće miješati u državna pitanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović pozvan je na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore, gdje mu je uručena i protestna nota, koju je on odbio po uputstvu iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Razlog je sinoćnji pokušaj paljenja crnogorske zastave ispred zgrade Ambasade u Beogradu. Iz Podgorice osuđuju taj čin. U Ministarstvu spoljnih poslova […]

Ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović pozvan je na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore, gdje mu je uručena i protestna nota, koju je on odbio po uputstvu iz srpskog Ministarstva spoljnih poslova. Razlog je sinoćnji pokušaj paljenja crnogorske zastave ispred zgrade Ambasade u Beogradu. Iz Podgorice osuđuju taj čin. U Ministarstvu spoljnih poslova […]

Ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović pozvan je na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore, gdje mu je uručena i protestna nota, koju je on odbio po uputstvu iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Razlog je sinoćnji pokušaj paljenja crnogorske zastave ispred zgrade Ambasade u Beogradu. Iz Podgorice osuđuju taj čin. U Ministarstvu spoljnih poslova […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO