Ambasador Srbije pozvan na razgovor u MVP Crne Gore

Ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović pozvan je na razgovor u crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je osudilo, kako navode, sinoćnji pokušaj paljenja crnogorske zastave ispred zgrade Ambasade u Beogradu, nakon čega je otpravnik poslova Crne Gore pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, a premijer Crne Gore Duško Marković kritizirao je Srbiju zbog incidenta.

Stotine navijača Crvene zvezde protestirale su u četvrtak navečer ispred crnogorske ambasade u centru Beograda, pokušavajući pirotehničkim sredstvima zapaliti crnogorsku zastavu.

“Nasrtaj na Ambasadu i državne simbole susjedne i prijateljske zemlje i članice NATO-a, a ustvari neometani nacionalistički pir, apsolutno je neprihvatljiv. Iako je atak na Ambasadu bio najavljen još prije dva dana i trajao više od sat vremena, nerazumljivo je da organi bezbjednosti Srbije nisu učinili gotovo ništa da onemoguće pirotehničke orgije i napad na državne simbole Crne Gore”, poručuju iz crnogorskog MVP-a, prenosi Tanjug.

Obaveza je zemlje prijema da, kako navode, osigura normalno funkcioniranje i sigurnost diplomatsko-konzularnih predstavništava drugih država i spriječi takve incidente, koji mogu negativno utjecati na odnose dvije države.

“Pozivamo Vladu Srbije da, u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama, hitno reaguje na ovaj vandalski čin i da nadležni organi što prije preduzmu odgovarajuće mjere protiv organizatora i počinilaca koji narušavaju bezbjednost prostorija Ambasade Crne Gore. Zbog pomenutog incidenta i kontinuiranih nasrtaja na crnogorsku zastavu i Ambasadu u Beogradu, ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je danas pozvan na razgovor u MVP”, navode u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore.

Nakon toga je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije pozvalo na razgovor otpravnika poslova Ambasade Crne Gore u Beogradu, prenosi Tanjug.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je tu informaciju i objasnio da je crnogorski ambasador Tarzan Milošević van Srbije i da je stoga na razgovor pozvan otpravnik poslova crnogorske ambasade.

Navijači Crvene zvezde su pokušali pirotehničkim sredstvima zapaliti crnogorsku zastavu

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je da je novi pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu “još jedan necivilizacijski napad na Ambasadu Crne Gore i crnogorsku zastavu” i kritizirao srbijanske vlasti jer nisu osudile taj čin.

“Sinoć u Beogradu još jedan necivilizacijski napad na Ambasadu i zastavu Crne Gore. Zaprepašćuje odnos vlasti Srbije. Crna Gora je još jednom pred izazovom odbrane nezavisnosti i slobode. Sačuvaćemo našu Crnu Goru uprkos mržnji kojom je zasuta od istih aktera unutar i izvan njenih granica”, objavio je crnogorski premijer na Twitteru, prenosi Hina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zgrada Ambasade Crne Gore tokom protesta bila zaštićena i da crnogorski premijer Duško Marković iznosi notorne neistine o tom događaju, kao i kada kaže da je ugrožena nezavisnost Crne Gore, prenosi Tanjug.

Poručio je i da Crna Gora ne mora štititi nezavisnost jer to niko ne ugrožava, ali i da ne može uzimati srpske svetinje.

“Mi da vam ugrožavamo nezavisnost nećemo, da ratujemo nećemo, da se sukobljavamo sa vama nećemo. Nemojte da lažete svoj narod da vam je ugrožena nezavisnost. Vi ste ti koji ste ugrozili svetinje koje nisu vaše, koje ne pripadaju ni MUP-u ni Vladi Crne Gore nego narodu i srpskoj crkvi”, rekao je Vučić.

Odnosi dvije zemlje

“Kako je bila ugrožena kada smo štitili Ambasadu, što zna i njihov ambasador? To sa zastavom nije nešto za pohvalu i čime možemo da se dičimo, ali kako to da nije bila zaštićena Ambasada? Crnogorski premijer govori notorne neistine, ali nemojte da govorimo koliko i šta su radili srpskom narodu i šta rade svakog dana”, rekao je Vučić.

Istakao je da je reakcija Markovića pretjerana i dodao da je ideja crnogorskog premijera možda bila da pred izbore koji slijede ujedini crnogorske stranke i da kao svog jedinog neprijatelja prikažu Srbiju.

“Nisu jedanput tako na izborima pobeđivali, a ja mislim da je to neodgovorno”, kazao je.

Naveo je da tokom protesta navijača Crvene zvezde ispred Ambasade u Knez Mihailovoj ulici niko nije pokušao ući u zgradu Ambasade.

“Oni znaju koliko je snaga bilo spremno da sačuva tu zgradu i osoblje”, rekao je Vučić.

Naveo je da je sada Crnoj Gori jedini način da izigrava žrtvu jer je “svima jasno šta su uradili sa Zakonom o slobodi veroispovesti”.

“Srbija neće napasti, Srbija želi da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom, bratskom Crnom Gorom, jedino što hoćemo je da imamo veće plate”, rekao je Vučić.

Bez reakcije Beograda

To je bio drugi pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu. Isto se dogodilo tokom protesta 27. decembra prošle godine, dan nakon što je u crnogorskoj skupštini usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Ni tada, kao ni nakon sinoćnjeg incidenta, službeni Beograd nije reagirao.

Osim SPC-a, tom zakonu protive se i prosrpske političke stranke u Crnoj Gori jer tvrde da je on “paravan za otimanje crkava i hramova”, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima gotovo 700.

S druge strane, podržala ga je Crnogorska pravoslavna crkva, koja smatra da će njime biti vraćena imovina prepisana SPC-u, te da je njegovo usvajanje prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

Izvor: Al Jazeera i agencije