Berlinski proces: Balkan na putu evropskih integracija

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel (EPA)
Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel (EPA)

Šesti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa bit će nastavljen u četvrtak u poljskom gradu Poznan, sastancima ministara ekonomije, vanjskih i unutrašnjih poslova država učesnica i brojnim panelima Foruma civilnog društva i Poslovnog foruma.

U fokusu sastanaka na Samitu bit će regionalna saradnja, povezivanje, mobilnost, integracija Roma, načini prevazilaženja postojećih izazova i rast ekonomija u regiji.

U okviru Foruma civilnog društva, Vijeće za regionalnu saradnju – RCC će organizirati panel pod nazivom “Povećavanje napora u pravcu transformacije regije radi napretka na putu evropskih integracija”.

‘Sa riječi na djela’

Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu na panelu će predstaviti napredak u projektima regionalne saradnje, postignut od prošlogodišnjeg Samita, uz fokus na primjeni Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor – MAP REA, Strategije Jugoistočna Evropa 2020 i drugih regionalnih inicijativa.

Na panelu će biti objavljeni i rezultati najnovijeg izdanja istraživanja javnog mnjenja i mišljenja privrednika “Balkanski barometar za 2019. godinu”, koje radi RCC.

U okviru Poslovnog foruma, u četvrtak će biti održan i panel pod nazivom “Deklaracija partnera sa Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU: Sa riječi na djela, u sklopu projekta RCC-a Integracija Roma”.

Učesnicima panela bit će predstavljena Deklaracija partnera sa Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU, kojom će se vlade obavezati na nastavak i povećanje napora za punu jednakost i integraciju Roma u društvima u kojima žive.

Centralni dogadjaj Samita – sastanak šefova država ili vlada zemalja učesnica – bit će održan u petak.

Proces pokrenut 2014. godine

Uz zapadnobalkansku šestorku – Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija – na Samitu učestvuju i partneri iz EU-a – Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i da se unaprijede regionalna saradnja i eurointegracije regije.

U okviru Berlinskog procesa, do sada je održano pet samita: u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO