Dvije godine članstva Crne Gore u NATO-u

Crna Gora, NATO
Crnogorski parlament je 28. aprila prošle godine usvojio Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora (Reuters)

Na današnji dan prije dvije godine Crna Gora je postala 29 članica NATO-a, što je postalo službeno predajom SAD-u dokumenta o pristupanju Savezu.

Dokument, instrument pristupa, predao je u ime Crne Gore ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, u State Departmentu u Washingtonu, prenosi Tanjug.

Ceremoniji su prisustvovali glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, zamjenik američkog državnog tajnika, crnogorski premijer Duško Marković i drugi dužnosnici.

Službeni odnosi Crne Gore i NATO-a počeli su 29. studenog 2006. godine, pozivom Crne Gore u članstvo Partnerstva za mir.

Crna Gora se u lipnju 2014. godine “našla pred vratima” NATO-a, kada su ministri vanjskih poslova Saveza odlučili pokrenuti intenzivirane i fokusirane razgovore sa Crnom Gorom s obvezom da do kraja 2015. razmotre jesu li zadovoljeni uvjeti za upućivanje poziva za članstvo.

Pristupni pregovori završeni 2016.

Nakon formalnog poziva za otpočinjanje pristupnih pregovora Crne Gore s NATO-om, sredinom veljače 2016. godine u Bruxellesu su uspješno završeni pristupni pregovori.

Time su se stekli uvjeti za pripremanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u koji je potpisan na Ministarskom sastanku 19. svibnja 2016. godine od ministara, iako je bila uobičajena praksa da ovakve protokole potpisuju veleposlanici.

Činom potpisivanja Protokola stekli su se uvjeti da Crna Gora kao pozvana država sudjeluje na svim sastancima NATO-a, a prvi put u tom svojstvu i na summitu NATO-a u Varšavi.

Crnogorski parlament je 28. travnja prošle godine na Cetinju usvojio Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim su osigurani uvjeti za stupanje Crne Gore u NATO.

Izvor: Agencije