Svjedok saradnik traži politički azil u Crnoj Gori

Među osobama koje je policija uhapsila su i četiri porezna inspektora, tvrde crnogorski mediji (Arhiva)

Svjedok saradnik u slučaju pokušaja državnog udara na izborni dan 2016. u Crnoj Gori, državljanin Srbije Aleksandar Sinđelić, stigao je u Crnu Goru i od Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje zatražio politički azil, potvrdio je u utorak glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Na konferenciji za novinare u Podgorici rekao je da je Sinđelić u Odjeljenju bezbjednosti Rožaje dao izjavu u kojoj traži politički azil “zbog ozbiljnog progona određenih struktura u Srbiji”.

Katnić je rekao da je Sinđelić bio primoran bježati isključivo zbog toga što je svjedočio pred sudom u Crnoj Gori, prenosi agencija Anadolija.

“Mislim da će ova država i civilizovano društvo dati odgovore na to i riješiti taj problem u skladu sa zakonom”, poručio je Katnić.

Osuđeni na gotovo 70 godina zatvora

Prema njegovim riječima, Sinđelić je u ponedjeljak ujutro ilegalno ušao u Crnu Goru i tražio da razgovara sa Specijalnim tužilaštvom.

“Vidjećemo da li se radi o krivičnim djelima određenih osoba i nakon toga postupiti u skladu sa propisima”, kazao je Katnić te dodao da detaljnije informacije treba traži od nadležnog ministarstva.

Sinđelić je svjedok saradnik u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Viši sud u Podgorici nakon višemjesečnog ispitivanja prihvatio je ključne iskaze njegovog svjedočenja, koji su potvrđeni dokazima iz istrage.

Trinaest optuženih koji su terećeni za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, 9. maja na Višem sudu u Podgorici proglašeno je krivim i osuđeno na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO