Ivanov odlazi u nedjelju, poslije decenije na vlasti

Ivanov ima pravo na korišćenje kancelarije, koja će, prema zakonu, biti finansirana iz državnog proračuna (EPA)

Odlazeći predsednik Severne Makedonije, Gjorge Ivanov, ima pravo na korišćenje kancelarije, koja će, prema zakonu, biti finansirana iz državnog budžeta, a troškovi njenog rada će u ovoj godini iznositi 81 milion denara (blizu 1,32 miliona evra).

Pravo na kancelariju ima i nekadanji predsednik Makedonije Branko Crvenkovski, pa mediji konstatuju da će dve kancelarih bivških predsednika državu kostati ukupno oko 330.000 evra godišnje.

Penzija bivšeg predsednika je prema zakonu ograničena na nivo plate aktuelnog šefa države i iznosi oko 1.800 evra.

Predsednička penzija se izračuava po metodologiji koeficijenta od 4,5 prosečne zarade u zemlji.

Skopska tv Telma je uputila pitanje Kabinetu Ivanova da li je predsednik podneo zahtev za penziju, kao što je to uradio njegov prethodnik Crvenkovski, ali je dobijen odgovor da za sada nemaju takvu informaciju.

Osim Ivanova i Crvenkovskog, prava bivšeg predsednika korist porodica Borisa Trajkovskog, a njegova supruga i deca do 26 godina imaju pravo na 70 odsto njegove penzije.

Bivšim predsjednicima pokriveni troškovi gradnje kuće

Pokriveni su troškovi školovanja dece, kao i izgradnja porodične kuće ili kupovina stana do 300 m2.

Inače, Ivanov završava svoj desetogodišnji mandat u nedelju.

On će ostati upamćen po nekoliko, kako se navodi, kontroverznih odluka, uključujući amnestiju osumnjičenih u postupcima Specijalnog tužilaštva i po tome što nije dao mandat za formiranje vlade Socijaldemokratskog saveza makedonije (SDSM) nakon izbora u decembru 2016. godine.

Na tim izborima, naime, većinu mandata je usvojila tada vladajuća VMRO-DPMNE, na čijem čelu je bio Nikola Gruevski, ali pošto ta stranka nije u predviđenom roku formirala vladu, to je učinila drugoplasirana SDSM u koaliciji sa albanskom DUI, a za premijera je izabran Zoran Zaev.

Da bi pridobio Demokratsku uniju za integraciju (DUI), Zaev se obavezao da će predložiti izmenu zakona kojom se albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik u toj zemlji.

Takođe, Ivanov je samo u poslednjoj godini svog mandata odbio da potpiše nekoliko zakonskih akata, među kojima su neki u vezi sa priznavanjem novog ustavnog imena Severne Makedonije.

Ivanova bi na poziciji predsednika države trebalo da nasledi Stevo Pendarovski, koji je na upravo završenim izborima, pobedio kao kandidat vladajuće koalicije SDSM-a i DUI-a. 

Izvor: Agencije