Pendarovski: Pobijedit ćemo za dalji razvoj države

Stevo Pendarovski
Pendarovski: Imamo razumijevanje za unutarnje probleme i procese u EU-u, ali moraju shvatiti da Z. Balkan ne treba biti ostavljen po strani (EPA)

Predsjednički kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI u Sjevernoj Makedoniji Stevo Pendarovski zatražio je podršku u drugom krugu predsjedničkih izbora, kako bi se država, kako je rekao, nastavila razvijati i građani bolje živjeti, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na portal a1on.

On je u poruci građanima rekao kako bi njegova pobjeda označila konačni raskid s režimom bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji se, kako je rekao, preko kandidatkinje VMRO-DPMNE Gordane Siljanovski Davkove, želi vratiti na vlast.

Pendarovski je ocijenio kako bi njegovom pobjedom država konačno dobila predsjednika koji će se rukovoditi interesima građana, a ne kao dosadašnjeg (Ðorđa Ivanova) koji je šutio, štitio partijske interese i blokirao.

„Velika većina naroda zna ko pokreće zemlju ka Evropskoj uniji, a ko je vraća nazad. Na ovim izborima glasamo za evropsku politiku ili politiku balkanskog blata. Hajde da idemo ka Evropi, da osiguramo da se Gruevski nikada ne vrati na vlast, već da odsluži zatvorsku kaznu“, poručio je.

Poziv premijera

Predsjednik SDSM-a i aktuelni premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev pozvao je građane da donesu odgovornu odluku, da masovno izađu na ozbore i daju glas Stevi Pendarovskom.

„Od trojke na M, Merkel, Macron i Mogherini, imamo podršku. Oni su veliki prijatelji naše države. Svakako da ćemo dobiti datum za pregovore sa Evropskom unijom zato što smo održali evropske lekcije, pokazali evropske manire, nismo kalkulirali rejtingom i učinili sve za državu“, zaključio je on.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji održava se u nedjelju, 5. maja.

Razlika u prvom krugu predsjedničkih izbora između kandidata vladajuće koalicije SDSM-DUI Pendarovskog i kandidatkinje opozicionog VMRO-DPMNE Siljanovske Davkove bila je samo 4.469 glasova.

Izvor: Agencije