Pendarovski i Siljanovska Davkova u drugom krugu izbora u S. Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji će biti održan drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem će snage odmjeriti kandidat koalicije okupljene oko vladajućih stranka, Socijaldemokratskog saveza i Demokratske unije za integracije, Stevo Pendarovski, te kandidatkinja najveće opozicione partije VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova.

Na osnovu 99,96 posto obrađenih glasova (755.816), Pendarovski je osvojio 42,85 posto (323.846 glasova), dok je Siljanovska Davkova dobila neznatno manje glasova – 42,24 posto (319.240).

Ova dva kandidata će se 5. maja, u drugom krugu izbora, takmičiti za novog predsjednika Sjeverne Makedonije.

Pendarevski je sinoć kazao, kako je javio novinar Al Jazeere Marko Subotić iz Skoplja, kako odmah kreće u proces dobijanja što šire podrške.

“Kaže da će biti ogromna razlika za dve nedelje, kada bude taj drugi izborni krug, te da će i tu osvojiti veliku podršku građana Severne Makedonije i postati njihov predsednik”, naveo je Subotić.

Siljanovska Davkova je sinoć izjavila kako je zadovoljna i naglasila važnost rezultata za makedonsku opoziciju, te kako je opozicija uspjela ne samo ukazati, već i uvjeriti javnost u postojanje korupcije i nepostojanje prava i pravde.

Kandidat opozicionih albanskih partija Alijansa za Albance i BESA Blerim Raka dobio je 10,57 procenata (79.915 glasova), objavljeno je na internetskoj stranici Državne izborne komisije.

Nevažećih je bilo 4,34 posto listića (32.828).

Drugi krug 5. maja

S obzirom kako u prvom krugu niko nije dobio više od 50 posto glasova, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najviše glasova u prvom krugu.

Drugi krug glasanja trebao bi biti održan 5. maja.

Politički analitičar Albert Musliu za Al Jazeeru je kazao kako će postizanje cenzusa biti najveći izazov drugog kruga predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji.

Istakao je kako je jučerašnji rezultat za sve donio određene poruke.

Smatra kako će vladajući iskoristiti dvije sedmice do drugog kruga za isticanje svojih planova na planovima za razvoj, a opozicioni VMRO-DPMNE će se pokušati približiti albanskim glasačima i omekšati stavove prema Prespanskom sporazumu te pozabaviti se više neuspjesima vladajuće koalicije.

“Izbori su pokazali ono na šta se i ranije ukazivalo, a to je da je interes građana za ove predsjedničke izbore mali, jer su samostalni, bez lokalnih ili parlamentarnih izbora. Objema strankama nedostaje veliki broj glasača koji nije učestvovao u ovim izborima”, rekao je Musliu tokom sinoćnjeg gostovanja na Al Jazeeri.

Ponavljanje postupka

Za predsjednika će u drugom krugu biti izabran kandidat koji je dobio većinu glasova, pod uvjetom da na glasanje izađe više od 40 posto plus jedan glas od ukupnog broja upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 glasača.

Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema Ustavu, ponavlja se cijeli izborni postupak.

Izvor: Al Jazeera