Počinje borba za nasljednika Đorga Ivanova

U Sjevernoj Makedoniji u ponedjeljak je službeno počela predizborna kampanja za predsjedničke izbore, čiji će prvi krug biti održan 21. aprila.

Stevo Pendarovski kandidat je vladajuće koalicije okupljene oko Socijaldemokratskog saveza Makedonije – SDSM i albanske Demokratske unije za integracije -DUI.

Gordana Siljanovska-Davkova je iz najjače opozicijske stranke VMRO-DPMNE, dok je kandidat Blerim Reka predstavnik opozicionih albanskih stranaka u Makedoniji, odnosno Alijanse Albanaca i BESA-e.

Novi predsjednik bit će izabran ako za njega glasa polovina upisanih birača, u suprotnom dvoje kandidata s najviše glasova idu u drugi krug izbora, koji je najavljen za 5. maj.

Izbori će biti uspješni ako na glasanje u drugom krugu izađe 40 posto birača.

Duboka podjela u društvu

Troje je kandidata za predsjednika Sjeverne Makedonije, a svi su univerzitetski profesori.

Jedno od njih će naslijediti dosadašnjeg predsjednika, također profesora Đorga Ivanova.

Pendarovski je bio prije pet godina kandidat na predsjedničkim izborima, a novi pokušaj za 55-godišnjeg eksperta međunarodne sigurnosti i politike dolazi, kako kaže, u dobrom raspoloženju, bez pritisaka prethodnih vlasti.

“Mislim da je politička podjela velika, veoma duboka. Ne želim da zvuči kao fraza, ali moj prvi i osnovni zadatak, ukoliko budem izabran, od prvog do posljednjeg dana mora biti da ujedinim narod, sve ljude, bez obzira na njihova opredjeljenja, a ne da ih dodatno dijelim. Mislim da je u posljednjih desetak godina, posebno tokom mandata prošle vlade, narod i više nego podijeljen”, kazao je on.

Šta su rekli Lincoln i Kennedy

Glavna protivkandidatkinja je Siljanovska-Davkova, 63-godišnja profesorice ustavnog prava i političkog sistema, čiju je kandidaturu podržala opozicijska VMRO-DPMNE.

Ona želi pojačati vladavinu prava i zakona u državi.

“Šta mi pada na pamet? Ono što je govorio Abraham Lincoln, da vlast treba biti od naroda, s narodom i za narod. Predsjednik prvi treba ovo ostvariti. Sjećam se šta je [John F.] Kennedy govorio kada su ga izabrali – da je puno dobio od Amerike. Ja sam puno dobila od Makedonije, sada je vrijeme da joj za to vratim”, poručuje ona.

Bivši ambasador pri EU

Reka (58) je bivši makedonski ambasador pri Evropskoj uniji u Briselu i profesor evropskih studija.

Govori kako je vrijeme da makedonska demokratija sazrije i podrži ga kao kandidata iz albanske zajednice, koji bi bio balans ostalim polugama vlasti.

“Samim konceptom ‘Reka za Republiku’ nastupam ne samo za glasove Albanaca, već za glasove svih građana Republike Sjeverne Makedonije, zato što su osnovne vrijednosti republike vladavina prava, ne pojedinaca, deprivatizacija države, oslobađanje zarobljene države, da napravimo zemlju koja slijedi evropske vrijednosti. To su zahtjevi i stremljenja svih građana, ne samo Albanaca, već i Makedonaca, Bošnjaka, Roma, Srba, Turaka… to su opća pravila za sve”, ističe on.

Izvor: Al Jazeera i agencije