Plenković ne prihvata ostavku, Žalac ostaje ministrica

Gabrijela Žalac
Postupak se provodi vezano za slučajeve luksuznog mercedesa, kredita HBOR-a i ulaznica za utakmicu u Rusiji (Marko Prpi? / Pixsell)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako je nevažeća vozačka dozvola ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac, koja je u subotu automobilom naletjela na desetogodišnju djevojčicu u Vinkovcima, propust koji nije razlog da više ne bude ministrica u njegovoj vladi.

Plenković je kazao kako je u ovom trenutku najvažnije da je stradalo dijete dobro, a nevažeća vozačka dozvola ministrice, koja je istekla u lipnju 2016., kako je rekao, njezin je propust, nemar i prekršaj, a ne kazneno djelo.

Njezin potez nakon, kako je rekao, velikog pritiska javnosti smatra korektnim i od subote je, navodi, razmišljao o događaju te zaključio da po načelu razmjernosti to nije razlog za ostavku.

Ponuđenu ostavku, rekao je, ne prihvaća i ona ostaje ministrica.

Plenković: To se svakome moglo dogoditi

To se, rekao je, svakome moglo dogoditi, a istaknuo je kako Žalac vrlo dobro radi svoj posao te će moći jednako tako nastaviti kad prođe šok zbog ovog događaja.

Hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izjavila je u ponedjeljak da je premijeru Andreju Plenkoviću ponudila mandat na raspolaganje jer je automobilom naletjela na djevojčicu vozeći s isteklom vozačkom dozvolom te se ispričala obitelji ozlijeđene djevojčice i hrvatskoj javnosti.

Kazala je kako je razgovarala s predsjednikom Vlade Hrvatske u subotu nakon nesreće te u ponedjeljak ujutro i oba puta ponudila mandat na raspolaganje, a odluka je na Plenkoviću.

“I jutros sam s premijerom razgovarala o tome i ponudila mu moj mandat na raspolaganje”, rekla je Žalac, kako prenosi Hina.

“Ja sam ostavku ponudila iz moralnih i svih drugih razloga”, rekla je Žalac dodajući kako priznaje apsolutno sve što se dogodilo tog dana.

Vozačka dozvola istekla u junu 2016.

Kazala je kako nije ranije dala izjavu jer je vrlo potresena događajem.

“Jako sam potresena. To što se meni dogodilo u subotu ne bih željela da se ikome dogodi. Krenula sam u trgovinu kada mi je pred auto istrčala djevojčica. Udarila sam je, na licu mjesta sam joj pomogla koliko sam mogla, pozvali smo hitnu i policiju i prevezena je u vinkovačku bolnicu, a iz nje u KBC Osijek”, rekla je Žalac novinarima u svom ministarstvu vidno uzrujana i na rubu suza.

U emotivnom istupu pokazala je novinarima svoju vozačku dozvolu, koja je istekla još u lipnju 2016., objasnivši kako nije znala da je istekla, ali kako je to ne opravdava.

“To me uopće ne opravdava. Tu je moja dozvola koja je istekla 9. lipnja 2016.”, pokazivala je Žalac vozačku dodajući kako je “nosi ovako ne znajući da je istekla”.

Dozvola joj je, kako je rekla, izdana 2006. te je mislila kako vrijedi do nekog trenutka kada treba ići na nekakav pregled.

“Meni je samo drago da je djevojčica dobro i da se dobro oporavlja te da će sve s njom biti u redu i to mi je najvažnije”, ponovila je Žalac više puta.

Pojašnjavala je da ne vozi auto otkad je u Zagrebu jer je vozi vozač, a vikendom, kad je kod kuće u Vinkovcima, vozi “kad skoči nešto obaviti”.

Ispričala se i hrvatskoj javnosti rekavši kako je vozila bez dozvole iz neznanja što je, ponovila je, ne opravdava.

Dijete zadobilo povrede potkoljenice

Nakon što je više puta spomenula šok koji je doživjela, novinari su je pitali može li ona u takvom stanju uopće obavljati svoju ministarsku dužnost.

“Sigurno da mogu, ali kada malo dođem k sebi i kad se sve ovo što se događa već dva dana na neki način smiri. Meni je najvažnije da je moja susjeda, curica dobro”, poručila je.

U prometnoj nesreći koja se u subotu dogodila u vinkovačkoj ulici Ćirila i Metoda teže tjelesne ozljede zadobilo je dijete na koje je, dok je pretrčavalo kolnik, naletjelo osobno vozilo kojim je upravljala ministrica Žalac, bez valjane vozačke dozvole.

Iz vukovarsko-srijemske policije naveli su kako se prometna nesreća dogodila u trenuku kad je dijete prelazilo cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza.

Djevojčica je prevezena na hitni prijem u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima, gdje joj je pružena pomoć, a utvrđena je ozljeda potkoljenice.

Potom je prevezena u KBC Osijek, a ministrica ju je posjetila.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvjestili su kako ministrica Žalac, čije ime i položaj policija ne navodi, nije imala važeću vozačku dozvolu u trenutku kad je osobnim automobilom naletjela na dijete.

‘Takva nesreća svakom se može dogoditi’

Ministrica Žalac u subotu kasno navečer na svom Facebook-profilu izrazila je žaljenje zbog nesreće te se ispričala javnosti jer je propustila produljiti vozačku dozvolu.

Nakon nesreće zaredali su zahtjevi za njezinu ostavku.

Ured predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na upite o slučaju u nedjelju je odgovorio da je za predsjednicu to pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova nije podnijela ostavku, niti se u Vladi o tome razgovaralo, izvijestili su u subotu iz sjedišta Vlade u Banskim dvorima, navevši kako je riječ o nesreći kakva se svakome može dogoditi.

Iz Vlade su istaknuli da je ministrica odmah po nesreći zaustavila automobil, pomogla unesrećenom djetetu te da je u kontaktu s obitelji djevojčice.

Izvor: Al Jazeera i agencije