Isufi: Niko nije tražio ostavku Haradinaja

Vlada neće odustati od svojih odluka, jer Kosovo 'ne može biti moneta za potkusurivanje drugih u regiji' (EPA)

Zamjenik lidera Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi izjavio je da niko nije tražio od premijera Kosova Ramusha Haradinaja da podnese ostavku zbog nametanja taksi uvećanih za 100 posto na proizvode uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dijana Živić ministrica poljoprivrede

Ramush Haradinaj je u ponedjeljak imenovao Dijanu Živić za novu ministicu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova.

Ona je na tom mjestu zamijenila Nenada Rikala, koji je početkom mjeseca smijenjen sa te funkcije, prenose mediji u Prištini.

Haradinaj je vijest o imenovanju objavio na Facebooku i istovremeno joj poželio uspjeh u radu.

Dijana Živić je članica Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića, koji je jedini poslanik te partije u Skupštini Kosova.

“Niko nije iznio takav zahtjev. Međutim, ako neko [u Skupštini Kosova] skupi 61 glas, može inicirati prijedlog o glasanju o nepovjerenju Vladi”, rekao je on za portal Ekonomia online.

Isufi tvrdi da vladajuća koalicija funkcionira dobro, kao i da su odnosi Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama snažni, prenosi Tanjug.

Navodi da Vlada neće odustati od svojih odluka, jer Kosovo “ne može biti moneta za potkusurivanje drugih u regiji”.

“To se traži od Kosova, ali se ne vrši pritisak na Srbiju”, kazao je Isufi.

Odluku donosi Kadri Veseli

Politički analitičar Ramush Tahiri procjenjuje da će Haradinajeva Vlada najvjerovatnije pasti zahvaljući aktivnostima najutjecajnije vladajuće Demokratske partije Kosova Kadri Veselija.

Prema njegovim riječima, Demokratska partija Kosova s još nekim partnerima namjerava najprije suspendirati nametnute takse na proizvode iz Srbije, a zatim zbaciti aktuelnu Vladu, piše prištinski Zeri.

Istovremeno dvije najutjecajnije opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredjeljenje, insistiraju na svojim zahtjevima za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Poznavaoci političkih prilika, piše list, vjeruju da će odluku o tome prelomiti Demokratska partija Kosova.

Poslanik iz redova Pokreta Samoopredjeljenje Ismajl Kurteshi je izjavio za Zeri da su osigurani glasovi za pad aktuelne Vlade, da je čak i opoziciona Socijaldemokratska partija Shpenda Ahmetija spremna priložiti svoje glasove, ali da će se o tome odlučivati kada se za to budu stvorili uslovi.

Izvor: Agencije