Đukanović neće zbog Kneževića podnijeti ostavku

Milo Đukanović za Duška Kneževića kaže da je 'nedostojan protivnik, kleptoman i međunarodni prevarant' (EPA)

Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović, koji se posljednjih mjeseci našao na udaru teških optužbi nekada prijatelja, savjetnika i suradnika Duška Kneževića, čelnog čovjeka Atlas Grupe, ne namjerava podnijeti ostavku, iako je svjestan da to “jedan dio javnosti Crne Gore želi”.

“Nemam namjeru da podnesem ostavku, iako je to očigledno očekivanje jednog dijela javnosti koji dominantno čine moji politički protivnici”, rekao je on za Prvu televiziju Crne Gore.

Za Kneževića, koji ga je ranije označio kao “šefa crnogorske kriminalne hobotnice”, Ðukanović je kazao da je “nedostojan protivnik, kleptoman i međunarodni prevarant”.

Istaknuvši da ima obavezu odgovoriti na “sva podmetanja i sve laži”, Ðukanović je rekao da je Knežević, kojeg Crna Gora potražuje zbog više kaznenih djela iz područja financija , “odbjegli tajkun, koji iz Velike Britanije želi da uđe na političku scenu i time stekne imunitet kako bi bio aboliran i kako bi se zaštitio od krivične odgovornosti”.

Desetljećima se stvaraju afere

Po Đukanovićevim riječima, “u Crnoj Gori se decenijama stvaraju afere, preko kojih se žele stvoriti uslovi za ulične proteste i nasilnu smjenu vlasti”.

“Imali smo duvansku aferu, pa aferu S.Č., pa Telekom aferu, pa aferu Snimak i sada Atlas. Pored toga, imali smo proteste koji su imali za cilj da izvrše pritisak na vlast. Kako je vrijeme prolazilo, to je poprimalo karakter borbe protiv strateškog kursa razvoja Crne Gore, a to je otvorilo prostor za upliv određenih međunarodnih centara”, kazao je Ðukanović.

Podsjetio je da je “Crna Gora imala proteste protiv priznavanja Kosova, kao i rušilačke proteste i pokušaj da se po cijenu krvorpolića preuzme crnogorski parlament i vlast”. 

“Knežević tome i služi. On je bio glavni prvih nekoliko dana i onda nakon njega glavnu riječ vodi druga partijsko-medijsko-NVO mašinerija. Oni su ti koji obigravaju sve partijske adrese u Crnoj Gori, sa željom da ih podstaknu na ulične proteste, oni su ti koji su svakodnevno na vezi sa Kneževićem. Oni su ti koji žele smjenu vlasti”, naveo je.

Tužio Kneževića

Kaže i kako na optužbe Duška Kneževića nije odmah odgovarao, “čuvajući funkciju predsjednika Crne Gore”, te da je podnio podneo dvije tužbe protiv Kneževića i njegovih banaka, kao i kaznenu prijavu.

Negirao je i da mu je “bilo ko, bilo kada plaćao ljetovanja i račune”, kao i da je tajni partner Duška Kneževića, odnosno da s njim “nema nikakvo zajedničko vlasništvo, niti sa bilo kojim biznismenom u Crnoj Gori ili kugli zemaljskoj”.

“Sve je to jedna obična laž i podmetačina, izmišljotina jednog očajnika, koji pokušava da zatrpavanjem crnogorske javnosti ovakvim temama skrene pažnju sa osnove teme – ostavio je deponente bez štednje, ostavio ljude bez posla, ostavio državu bez poreskih prihoda”, kazao je Ðukanović.

Tvrdi i da Knežević nema niti jednu po njega kompromitirajuću snimku, ali ne isključuje mogućnost da se “tako nešto pojavi kao neka montaža”.

Ko je ubio Duška Jovanovića?

Govorio je i o ubojstvu glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića, navodeći kako je “uvjeren da ga je ubio neko ko je od toga imao najveću političku korist”.

“A to su oni koji su željeli da bace ljagu na Crnu Goru i da prikažu kako u njoj ne postoji tolerancija prema političkim neistomišljenicima. Mislim da je Duško Jovanović stavljen u funkciju ostvarivanja nekih političkih interesa protiv Crne Gore i protiv nezavisnosti. Kada je taj neko procijenio da će mu Jovanović više poslužiti mrtav nego živ, onda ga je likvidirao. To svakako nije bila aktuelna vlast, jer aktuelnoj vlasti jedino što je odgovaralo je politička stabilnost”, rekao je Đukanović.

Negirao je postojanje razdora u Demokratskoj partiji socijalista i u odnosu s premijerom Duškom Markovićem.

Osvrnuo se i na događanja od prije 20 godina, dok je Crna Gora bila u zajedničkoj državi sa Srbijom, navodeći kako tada “nije baš bilo pametno ulaziti u konflikt sa Slobodanom Miloševićem i Srbijom”.

“Tada nije bilo pametno organizovati referendum i obnavljati nezavisnost. Uprkos tome, smatrao sam da je potrebno ići tim putem. Mi smo taj cilj ostvarili i sada imamo jednu tekovinu koja je ponovo na udaru i bilo bi krajnje neodgovorno da se baš sada, nakon svih ovih pobjeda, povučemo pred istim akterima”, rekao je Đukanović, koji je tokom gotovo tri sata trajanja emisije odgovarao na pitanja novinara pet crnogorska medija.

Izvor: Agencije