Hiljade ljudi na skupu protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je Vladu Crne Gore da povuče prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti, javlja Anadolija.

On je na crkveno-narodnom saboru u Nikšiću optužio vlast da planira otimanje crkvene imovine.

“To što radi ova bezbožna vlast nisu radili ni Turci jer oni nisu otimali crkvenu imovinu. Kada je sve rasprodala vlast bi da prodaje i crkvenu imovinu”, kazao je Amfilohije pred velikim brojem vjernika.

Proglas SPC-a

Mitropolija je uputila proglas u kojem se traži bezuslovno zakonsko ili ugovorno priznanje i uvažavanje postojanja višestoljetnog historijskog kontinuiteta i pravnog subjektiviteta Mitropolije.

U proglasu se traži i zaključivanje ugovora sa Vladom kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovjetnim uslovima koji su sadržani u ugovorima koje je Vlada zaključila sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa.

“Tražimo donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od novog otimanja imovine crkvama i vjerskim zajednicama” ,ističe se u proglasu.

Skup je održan bez incidenata kao i bez stranačkih i nacionalnih obilježja a okupio je, prema procjeni crnogorske policije, najmanje 6.000 građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije