Sassoli u Sobranju: Skoplje će dobiti novu priliku od Evropske unije

Sassoli je rekao da na poteškoće treba gledati s optimizmom (Anadolija)

David Sassoli, predsjednik Evropskog parlamenta, drugog dana zvanične posjete Sjevernoj Makedoniji održao je govor u Sobranju.

Rekao je da je u Sjevernu Makedoniju došao kako bi pokazao da dijeli razočarenje što nije određen datum za početak pregovora s Evropskom unijom.

Dodao je da to, ipak, nije historijska greška nego historijska pauza, jer Vijeće EU-a nije izreklo definitivno i jasno “ne”, prenijela je Anadolija.

Predsjednik EP-a također je rekao da na poteškoće treba gledati s optimizmom, dodajući da će biti razmotrene primjedbe i rezerviranost nekih zemalja članica EU-a.

Talat Xhaferi, predsjednik Sobranja, kazao je da se Sassoli dokazao kao iskren i posvećen prijatelj Sjeverne Makedonije.

“Pismo koje ste poslali Vijeću EU-a, neposredno prije sastanka, rezolucija usvojena prošle sedmice u Strasbourgu, inicijativa italijanskog premijera Giuseppea Contea, ranije preporuke EU-a i optimistični zaključci Vijeća EU-a u 2018. i 2019. godini jasan su pokazatelj da smo na pravom putu, da imamo punu podršku naših građana i da imamo istinske prijatelje u EP-u da nastavimo istim intenzitetom i zamahom s reformama u našem društvu”, naglasio je Xhaferi.

Pristupni proces trebao početi

S druge strane, predsjednik EP-a rekao je da je jedna prilika izgubljena, ali da će učiniti sve kako bi se stvorila nova.

“Nije rečeno jasno ‘ne’, samo je odgođena odluka. Naša je snaga u tome da su sve evropske institucije – Evropski parlament, Evropska komisija i Evropsko vijeće – istog mišljenja, da bi pristupni proces trebao početi. U praksi se samo odgađa odluka i sigurni smo da će ono što su neke države rekle u napomenama biti regulirano u smislu korekcije odluke koju ćemo donijeti u budućnosti”, poručio je Sassoli.

Tokom boravka u Sobranju Sassoli je imao bilateralni sastanak sa Xhaferijem te sa šefovima zastupničkih klubova.

Sastao se i sa Stevom Pendarovskim, predsjednikom Sjeverne Makedonije.

Predsjednik EP-a u ponedjeljak je imao prijem kod premijera Zorana Zaeva.

Riječ je o prvoj službenoj posjeti novog predsjednika EP-a van granica EU-a.

Izvor: Agencije