Dendias: Grčka podržava put Sjeverne Makedonije u EU

Grčka, rekao je Dendias, podržava prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU (EPA)

Grčka daje potpunu i snažnu podršku priključivanju Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji (EU) i zalaže se za potpunu primjenu Prespanskog dogovora i jačanje bilateralne saradnje, izjavio je u Skoplju ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Dendias.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s domaćinom, ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim, Dendias je rekao da je radostan što je u prvoj posjeti Sjevernoj Makedoniji koja će, kako je istakao, uskoro postati partner Grčke u NATO-u i početi pregovore sa Evropskom unijom, prenosi Beta.

“Siguran sam da ćete uskoro početi pristupne pregovore. Imate potpunu podršku Grčke”, rekao je gost iz Grčke, a prenijeli makedonski mediji.

Dendias je rekao da je “dramatično poboljšanje” bilateralne saradnje, s fokusom na privrednu i vojnu saradnju, investicije i infrastrukturu.

“Bilateralni odnosi idu preko Prespanskog dogovora. Ima napretka u provođenju, ali i ima i kašnjenja u nekim segmentima, što treba popraviti”, rekao je.

Grčka, rekao je Dendias, podržava prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU

“To je zajednički cilj. Početak pregovora će biti značajan korak i to je za Grčku značajan cilj. Razumijemo razočaranje zbog odlaganja, ali treba gledati naprijed. Važno je primijeniti evropske vrijednosti, a mi nudimo potpunu saradnju”, rekao je grčki ministar.

Važnost dogovora

Važnost Prespanskog dogovora za saradnju dvije zemlje je istakao i Dimitrov, podsjetivši da je to dio pravnog sistema Sjeverne Makedonije i da mora da se poštuje.

“Provođenje Prespanskog dogovora već teče bez obzira na vanredne parlamentarne izbore (najavljene u S. Makedoniji), u saglasnosti sa samom sadržinom i duhom dogovora. Da li opozicija ima isti stav je više pitanje za opoziciju. Važno je da se zna da je dogovor dio našeg pravnog sistema i da važi pravilo ‘Pacta sunt servanda’ (dogovori moraju da se poštuju)”, rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare.

U saopćenju njegovog ministarstva sa sastanka da Dendiasom navodi se da je Dimitrov istakao da su se sastali “u pravo vrijeme” što je “signal nove ere” u odnosima i podsticaj saradnje.

“Mi smo prirodno saveznici koji će njegovati i strateško partnerstvo, kako u NATO-u, tako i u EU”, rekao je makedonski ministar.

Razvoj partnerstva

Dendias se sastao i s predsjednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a kasnije je najavljen i sastanka s premijerom Zoranom Zaevom.

Pendarovski je na sastanku s Dendiasom, kako je saopćeno, istakao da je njegova država “snažno posvećena razvoju partnerstva” s Grčkom, zasnovanog na prijateljstvu i zajedničkom interesu za prosperitet regije.

“Prespanski dogovor je korak koji demonstrira posvećenost razvoju dobrosusjedskih odnosa, a i saradnje”, rekao je makedonski predsjednik.

Dendias iz Skoplja, kako su prenijeli mediji, ide u Tiranu gdje će izraziti ponuditi pomoć vlastima poslije razornog zemljotresa koji je prošle noći pogodio Albaniju.

Izvor: Agencije