Kurti i Osmani protiv ‘mini Schengena’

Osmani vjeruje da je učešće Albanije u inicijativi osmišljeno da bi nanijelo štetu Kosovu (EPA)

Kandidatkinja za premijera drugoplasiranog Demokratskog saveza Kosova na proteklim vanrednim parlamentarnim izborima Vjosa Osmani, kao i njen kolega iz Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti protive se balkanskom “mini Schengenu” i smatraju da je premijer Albanije Edi Rama o tome najprije trebao razgovarati s Kosovom.

Prema pisanju prištinskog Telegrafija, Osmani tvrdi da će ta inicijativa propasti, kao i da će donijeti probleme Kosovu u odnosima sa Srbijom, prije svega ekonomske, ali i kad je riječ o namjeri nove vlade da uspostavi recipročnu saradnju sa Srbijom, prenosi Tanjug.

“Mi kao DSK izjavili smo da ne podržavamo takav stav. Također sam rekla, kad je održan prvi sastanak u Novom Sadu, da mi nije jasno zašto je ta inicijativa pokrenuta sa Srbijom bez pristanka drugih država, a posebno Kosova. Kosovo, predvođeno DSK-om, odbacilo je slične ideje”, rekla je.

Prema njenim riječima, Kosovo se ne može priključiti toj inicijativi sa Srbijom, koja, kako tvrdi, “šalje visoke državne zvaničnike na Kosovo da izazivaju incidente”.

‘Šta ova inicijativa podrazumijeva?’

Komentirajući izjavu albanskog premijera Rame da inicijativa podrazumijeva saradnju s onim zemljama koje to žele i da je riječ o projektu koji stvara zajednički prostor za slobodno kretanje građana, robe i usluga, kaže da je sve to predviđeno Berlinskim procesom i da ne vidi razlog da se duplira nešto što je, kako je rekla, “šest država regije već dogovorilo”.

“Nema dogovora o inicijativi sa samo tri države, bez konsultacija s drugim državama, o čemu nema ni dokumenta koji bi detaljno objasnio šta ova inicijativa podrazumijeva”, rekla je Osmani.

Kad je riječ o učešću Albanije u toj inicijativi, vjeruje da je ona osmišljena da bi nanijela štetu Kosovu.

“Vjerujem da su umiješani zbog inicijative koja bi naštetila Kosovu”, rekla je i dodala da smatra da Rama nije trebao učestvovati u tome, kao i da je trebao najprije o tome razgovarati s Kosovom.

“Mislim da bismo trebali sjesti kao dvije države i objasniti premijeru Albanije zašto mislimo da takva inicijativa nije u interesu Kosova”, rekla je Osmani.

Izvor: Agencije