Pejčinović-Burić i Pompeo: Opasnost prekrajanja granica

Tokom susreta iazgovaralo se i o stanju u BiH uoči izbora 7. oktobra i o položaju hrvatskog naroda u toj zemlji (EPA)

Hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović-Burić upozorila je tokom sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u Washingtonu na opasnost prekrajanja granica, jer se, kako je navela, bilo kakva podjela takve vrste može “replicirati i na druge države u regiji”.

Marija Pejčinović-Burić je boravila u SAD-u, što je prva posjeta nekog hrvatskog šefa diplomatije Sjedinjenim Američkim Državama nakon nekoliko godina pauze.

Ona je rekla da je s američkim državnim sekretarom razgovarala o bilateralnim odnosima, prije svega ekonomskim, o ugovorima koji bi donijeli bolju ekonomsku saradnju, te o potrebi da se počnu razgovori o sklapanju ugovora o pitanju dvostrukog oporezivanja, isto tako i o ukidanju viznog režima.

“To su pitanja koja su važna za građane Hrvatske ali i za razvoj i investicija i trgovine između Hrvatske i SAD-a”, naglasila je u izjavi novinarima nakon susreta s Pomepom.

Ukupno je hrvatsko-američke odnose ocijenila dobrim i prijateljskim, naglasivši da su oni takvi već dugi niz godina, ali i istakla kako je važno imati “što češću direktnu komunikaciju”.

Važni izbori u Bosni i Hercegovini

Istakla je kako je SAD za Hrvatsku važan jer u toj zemlji živi najbrojnija hrvatska zajednica, zajednica Hrvata i njihovih potomaka, oko milion ljudi.

Govoreći o Srbiji i Kosovu i pitanju prekrajanja granica, o čemu je State Department nedavno imao nešto blaži stav, Pejčinović- Burić je kazala da je “izrazila zabrinutost da se govori o razmjeni teritorija, jer mislimo da to nije načelo na kojem su poslije Drugog svjetskog rata funkcionirale europske zemlje i da ne bi bilo dobro raditi podjelu po etničkim linijama, jer bi bilo kakva podjela takve vrste i razmjena teritorija mogli donijeti destabilizaciju i replicirati se na druge države i u regiji i šire”.

Dijalog Srbije i Kosova, naglasila je, za Hrvatsku je vrlo važan i važno je da se dođe do dogovora “koji neće ugroziti sigurnost ni zemalja u regiji niti imati šire implikacije”.

Razgovaralo se i o stanju u Bosni i Hercegovini uoči općih izbora 7. oktobra, o položaju hrvatskog naroda u ovoj zemlji, te upozorila na to da su ovo izbori koji su iznimno bitni i da je bitno da se rezultati legitimno primijene.

U razgovorima je spomenut i referendum o imenu Makedonije 30. septembra, gdje je ona istakla kako se Hrvatska nada da će građani “napraviti pravi izbor”.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Kosova je citirao Ibrahima Rugovu, koji je navodno govorio da nije za podjelu Kosova, već za razmjenu teritorija.

Published On 24 Aug 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO