Crna Gora izdala potjernicu za bivšim agentom CIA-e

Crnogorski istražitelji tražili su saslušanje Assada, ali je on to odbio, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD-a (Arhiva)

Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu potjernicu za bivšim agentom američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Josephom Assadom (47) zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je 16. oktobra 2016. planirala nasilno preuzeti vlast, proglasiti pobjedu opozicionog Demokratskog fronta (DF) i spriječiti ulazak Crne Gore u NATO, potvrđeno je danas TVCG-u iz Tužilaštva.

Vijest o raspisivanju potjernice objavio je ranije danas podgorički dnevnik Pobjeda koji navodi da će crnogorske vlasti tražiti izručenje Assada.

Njemu je odlukom Višeg suda određen pritvor zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije na čijem čelu su ruski državljani, agenti vojne obavještajne službe GRU, Eduard Širokov i Vladimir Popov.

Peti amandman

Svjedočenje američkog državljanina Briana Scotta, bivšeg agenta CIA-e i vlasnika kompanije Patriotic Defence Group, dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za pokretanje istrage protiv Assada, navode iz Pobjede, bez preciziranja izvora informacije.

Crnogorski istražitelji tražili su saslušanje Assada, ali je on to odbio, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD-a.

Ipak, to nije osporilo sumnje crnogorskih istražitelja u njegovu umiješanost u plan koji je trebalo da se realizira 16. oktobra, piše Pobjeda.

Scott je tokom svjedočenja pred Višim sudom u Podgorici naveo kako je direktno upozorio Assada da se ne upušta u operaciju u Crnoj Gori, ali da je, uprkos svemu, vlasnik kompanije Peregrine odlučno naveo da će „obaviti posao“ koji mu je ponudio Aron Shaviv, izraelski stručnjak koji je vodio izbornu kampanju Demokratskog fronta za parlamentarne izbore 2016. godine.

Posao koji je preuzeo Assad nije ličio na pružanje običnih konsultantskih usluga, već na one poslove koji se rade u takozvanim „crnim operacijama“ agenata sigurnosnih službi, prenosi podgorički list sumnje crnogorskog Tužilaštva.

Zadaci osumnjičenog

Zadatak vlasnika kompanije Peregrine podrazumijevao je pravljenje sheme evakuacije sa platoa ispred Skupštine Crne Gore, izvlačenje iz mase važnih pojedinaca i njihovo sigurno smještanje na udaljenu lokaciju odakle bi se mogla dalje voditi operacija, instaliranje mjera elektronskog ometanja mobilnih telefona, te uspostava nezavisnog sistema komunikacije, dodaje Pobjeda.

U Podgorici je  u toku suđenje grupi od 14 državljana Srbije, Crne Gore i Rusije, osumnjičenih da su oktobra 2016. pripremali terorističke napade u Podgorici, sa ciljem nasilne smjene vlasti i sprečavanja države da se pridruži NATO.

Kao organizatore i inspiratore Tužilaštvo je označilo dvojicu ruskih državljana, koji su negirali umiješanost u navodnu pripremu terorističkog akta.

Izvor: Agencije