RS kupuje tri helikoptera iz Rusije

Prvobitno je bilo planirano da kupovina ruskih helikoptera bude finasirana putem lizinga, ali se od toga odustalo (Capital)

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska kupuje tri policijski opremljena helikoptera iz Rusije, koji mogu snimatia noću, a letjelice će koštati oko 17 miliona konvertabilnih maraka (oko 8,5 miliona eura), saznaje banjalučki Capital.

Tender za nabavku helikoptera trebao je već biti raspisan, ali je vlast RS-a zbog općih izbora odlučila to ostaviti nakon oktobra, iz bojazni da bi kupovina helikoptera mogla naštetiti njihovom izbornom rejtingu.

Iako je planirano da bude raspisan međunarodni tender, već se zna da će helikopteri biti kupljeni od Rusa, odnosno da će ruska kompanija dati najpovoljniju cijenu.

“Helikopteri će biti 30 do 40 odsto jeftiniji nego što su u zapadnim zemljama, imaju po dvije turbine, sa specijalnom policijskom opremom, sa infracrvenim kamerama, koje mogu da snimaju po noći. Mogu da se koriste i za kontrolu saobraćaja. Biće od koristi pogotovo za traženje nestalih lica, a i što se tiče otkrivanja migranata koji se noću kreću po nepristupačnim dijelovima teritorije”, kazao je izvor upućen u plan vlasti RS-a da kupe helikoptere.

Dodik najavio kupovinu letjelica

Novi višenamjenski helikopter “Augusta 119”, koji je u junu stigao u RS, plaćen je 9,4 miliona KM (oko 4,7 miliona eura), pa se, računajući da će ruski helikopteri biti jeftiniji za 40 posto, dolazi do toga da bi jedan mogao biti plaćen oko 5,6 miliona KM (oko 2,8 miliona eura).

Prvobitno je bilo planirano da kupovina ruskih helikoptera bude finasirana putem lizinga, ali se od toga odustalo.

Mogućnost kupovine helikoptera spomenuta je i prilikom posjete predsjednice Savjeta Federacije Gornjeg doma Parlamenta Rusije Valentine Matvijenko Banjoj Luci u aprilu ove godine.

Govoreći o odnosu RS-a prema NATO-u i o tome da ovaj bh. entitet vodi politiku neutralnosti, predsjednik RS-a Milorad Dodik je tada kratko spomenuo da s ruskim partnerima “pregovara o nabavci helikoptera za policiju”.

Izvor: Agencije