Vlada Crne Gore: Zlonamjerni stavovi patrijarha Irineja

Vrijednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima, ne mogu ničim biti dovedene u pitanje, navela je crnogorska vlada (Arhiva)

Stavovi srpskog patrijarha Irineja o tome da je položaj Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori gori nego u vrijeme “osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba Nezavisne Države Hrvatske (NDH)”, “govore o onome ko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečeni”, saopćila je crnogorska Vlada.

Patrijarh srpski Irinej ocijenio je u intervjuu podgoričkom Danu da je položaj crkve u Crnoj Gori gori nego u vrijeme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske, prenosi Tanjug.

Vrijednosti suživota i dobrosusjedstva

U reagiranju na te ocjene vlada u Podgorici poručila je da je Crna Gora je prepoznata daleko izvan svojih granica kao “demokratska i građanska država koja sa ponosom baštini vrijednosti jednakosti, tolerancije, suživota, vjerskog i etničkog sklada i dobrosusjedstva”.

“Te vrijednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima, ne mogu ničim biti dovedene u pitanje, a pogotovo ne paušalnim, zlonamjernim i neutemeljenim ocjenama. Crna Gora i ovog puta, ne gradeći politiku na odgovorima na ovakve paušalne ocjene, pokazuje i svoju zrelost i svoj demokratski kapacitet”, navodi se u saopćenju, uz napomenu da će crnogorski premijer Duško Marković odgovoriti na pismo koje mu je uputio patrijarh Irinej.

Izvor: Agencije